Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Миро пее в такт 7/8 на Евровизия

отпечатай новината

02.02.2010 16:20 | Видян 6561 пъти

Миро пее в такт 7/8 на Евровизия

Композиторите на най-популярния сингъл за изминалата 2009 г. „Губя контрол, когато...” Ясен Козев и Крум Георгиев създадоха уникална песен за Евровизия 2010 в характерния за географските ни ширини неравноделен такт - 7/8  и дадоха сериозна заявка за участие в конкурса. За основа при написването й те използват размер от Северняшката фолклорна област, в който се танцува Елениното хоро, съчетан със съвременно MTV звучене. Практиката показва, че подобна комбинация увеличава шансовете за успех на конкурси от типа на Евровизия. „Вярваме, че използването на неравноделни ритми за основа на хитово денс парче ще превърнат песента в лесно различима и “заразителна” както за българската, така и за световната публика”, споделят Ясен и Крум. Новият сингъл ще бъде изпълнен за първи път от Миро на 7 февруари 2010 г., когато БНТ ще представи петте официално избрани музикални композиции, които ще се състезават за песен на България в Евровизия.

„За мен тази песен се роди сама, с легенда, сякаш някой през цялото време ни насочваше какво да направим”, споделя Крум Георгиев. „И двамата с Ясен обичаме „народната” музика, но докато той вече се е занимавал по-сериозно с изучаването й покрай работата си в проекта „Булгаро”, лично аз винаги съм си мислил, че все още съм малък за това, във всички смисли на думата. Но след странното ми познанство с професора от ХТИ Петьо Хаджийски, който ребром ми постави въпроса как така, при такъв уникален фолклор, българската популярна музика все още няма собствено лице пред света, аз се замислих, че може би точно сега му е времето. Първия ден, в който се бяхме разбрали да работим по проект за Евровизия, Ясен, без да подозира за разговора ми с професора, ме посрещна със звуците на тъпан, в неравноделен размер. В този миг разбрах, че това е правилната посока”, допълни той.

Заглавието на сингъла е „Eagle” (от англ. - Орел), текстът му е на английски и също е дело на Крум Георгиев и Ясен Козев. Разказва за стремежа и борбата на човек да бъде себе си. Песента е написана специално за Миро и е съобразена с неговите вокални данни, сценично поведение и стил.
 
“Всеки нов, нестандартен прочит на неравноделния такт ще помогне на съвременните ни творци да достигнат до все повече и повече хора, а участието на една такава композиция в изпълнение на Миро на конкурс като Евровизия, ще направи страната ни разпознаваема в световен мащаб”, каза Ясен Козев. “Посланието и заряда, които песента носи, са свързани със свободата да бъдеш и обичаш себе си, да имаш смелостта да изживееш живота си в унисон със собствените си желания -  свободен като птица. Съчетанието на тези послания с неравноделния ритъм прави това парче наистина уникално”, допълни още той.

За първи път тази година жури от 51 музикални специалисти и представители на престижни институции гласуваха за изпълнител, който да представи страната ни в конкурса „Песен на Евровизия 2010”. Победител в гласуването, с 10 от 51 гласа, е Миро. На 7 февруари 2010 г. БНТ ще излъчи петте музикални композиции, които ще се състезават за песен на България в Евровизия, а на 28 февруари зрителите сами ще изберат и песента – победител.
 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !