Любимката на шеф Ангелов си тръгна от...

Любимката на шеф Виктор Ангелов - Симона, по-известна...

Съдебен спор върна Нана Гладуиш в...

Уникалният за българския телевизионен ефир формат...

Месопотамия ще се съживи у нас на 13-ти

отпечатай новината

08.03.2010 12:15 | Видян 3771 пъти

Месопотамия ще се съживи у нас на 13-ти

Дългоочакваната премиера на първата серия от документалната поредица за люлката на човешката цивилизация е само след броени дни – на 13-ти март.
Верни на принципа си да изненадват своите зрители: 2007 г., НДК - „Лечителят“; 2008 г., Фестивален комплекс Варна - „Истината за Орфей“; 2009 г., морския бряг на Златни пясъци - „Траките“ и 2009 г., Девин - „Музиката“, продуцентите от Dodofilm този път избраха гранд хотел „Абир“ и публиката на Велинград, за да представят „Месопотамия – следи в пясъка“. Всички филми от каталога на продуцента Деян Неделчев са във формат HD и освен у нас са прожектирани зад граница – Русия, Индия, Турция, Холандия... и се продават в целия свят.
За да запази стила си и в този документален филм /15 пореден/ режисьорът Стилиян Иванов включи не само кадри „от мястото на събитието“, но и игрални сцени. Текстът зад кадър е задочен диалог между писар живял преди 5 000 години в земите на древна Месопотамия и съвременна изследователка. В една от старите зали на библиотеката на софийския университет героинята във филма попада на почти разпаднала се книга и глинени плочки, които съдържат непознати за нея симвили и рисунки. Интересът й към тях се засилва, когато разбира, че това са писания, в които се съдържат послания към човечеството  от времето на шумерите и акадците. Екранният разказ започва от третото хилядолетие преди Христа, превръщайки десетки научни теории и приказни истории в документален филм.
„Месопотамия – следи в пясъка“ е разказ за боговете и вярата, за любовта и секса, за търговията и дипломацията на древния свят. Филмът е резултат на едно дълго пътуване подкрепено от Нажар травъл и Мото Пфое - 20 000 км., 3 000 музейни експоната,  30 археологични обекта... заснети от оператора Мирослав Евдосиев.
Особен интерес представляват разкритията за: истинския образ на богинята Ищар – жена-богиня покровителка на войната и секса, но не и на майчинството; за първообраза на библейския Бог – роден в пантеона на Месопотамия 2 000 години преди да го опише Стария завет; за човешките жертвоприношения – средство, с което хората общували с боговете в продължение на хиляди години; за живия и до днес език на Христос – ще чуете думите, с които божия син е проповядвал Словото; за най-старата азбука в човешката история...
А началото и края във филма са за създаването на писмеността – постижение не толкова на ръцете, колкото на ума, средство за предаване на мисли не само на километри разстояние, но и на години дистанция!
Зрителите на tvart вече успяха първи да видят кадри от „Месопотамия – следи в пясъка“. До края на март филмът ще бъде представен в София, а през април – във Варна. През месец май първата част от документалната поредица ще бъде издадена и на DVD. Филмът е резлизиран със съдействието на посолството на Арабска република Сирия у нас.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !