Истинският вярващ винаги уважава...

Той е мюсюлманин, който възстановява християнски...

Меги Димчева с премиера на Чудесата в...

„Чудесата в нас“ ще се случат на 6 юни, 19:00 ч., в...

Банани срещу ХИВ

отпечатай новината

16.03.2010 12:20 | Видян 3827 пъти

Банани срещу ХИВ

Белтъци, които се срещат в концентриран вид в бананите, притежават същия антивирусен ефект, както и два съвременни лекарствени препарата, установиха група учени от Университета на щата Мичиган.
Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Journal of Biological Chemistry, съобщи БГНЕС. Става дума за белтъци от клас лектини. Учените са открили, че вътрешновагинални препарати, създадени на тяхна основа, могат да предотвратят проникването на причинителя на ХИВ в имунната система на клетките.
Учените твърдят, че в момента се чувства остра нужда от нови по тип и действие лекарствени препарати в тази област. На всеки болен, който се лекува с антивирусни препарати, се падат по двама души, заразяващи се с вируса на ХИВ. Лектините, получени от банани могат да разрушат механизма от непрекъснати мутации, които така затрудняват борбата с вируса на ХИВ.
Такъв микробицид ще бъде много по-евтин за производство, отколкото сега съществуващите лекарства. Даже, ако той се окаже ефективен само в 60%, това ще предотврати 2,5 милиона случая на заразяване в течение на три години. Това откритие може да има огромно значение за развиващите се страни, където епидемията от ХИВ продължава, въпреки разпространението на антивирусни препарати.

 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !