Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Български документален филм, финансиран от НВО на кино фестивала In the place в Балчик

отпечатай новината

23.06.2010 13:15 | Видян 3131 пъти

Български документален филм, финансиран от НВО на кино фестивала In the place в Балчик

“Филми като “Хотел Рай” ни събират, сближават и ни помагат да се разбираме по-добре”, коментира социологът от “Галъп” Ясен Босев оригиналната продукция на НВО България.
 
“Както казват хората: “Хубава работа, ама цигинаска”, с тези думи bTV репортерът и автор на документални филми Канна Рачева откри дискусията след пред-премиерната прожекция на “Хотел „Рай” - втората от първите две български НВО оригинални продукции, която българските НВО зрители ще видят за първи път на 1 юли.

Документалната „приказка” за циганите в блок 20 в гр. Ямбол на режисьорката София Тзавелла и АгитПроп, заснета с НВО финансиране, бе показана пред-премиерно в рамките на 8мия Международен фестивал за късометражно кино в Балчик. “Важно е как се разказва една история, това я прави скучна или интересна, а “Хотел Рай” е една позната история, разказана по нов, вълнуващ начин”, каза още журналистът Канна Рачева.

Над 50 журналисти, кино професионалисти, и посетители на IN THE PALACE дискутираха темата за интеграцията на малцинствата у нас, провокирани от историята на филма. Сред гостите бяха и лидери на местната ромска общност и кмета на Община Балчик Николай Георгиев. “Целта на НВО бе да създаде платформа за продължаване на диалога по темата за социалната изолация на ромите, необходимостта от разбиране на различията и „толерантност” в най-общочовешки смисъл. В крайна сметка “Хотел „Рай” се превърна в една провокация за мисълта и чувствата, което е най-важната хромозома в ДНК-то на една истинска НВО оригинална продукция”, коментира след дискусията маркетинг менджърът на НВО България Мария Бонева.

Ясен Босев, социолог от “Галъп Интернешънъл” цитира данни от последни проучвания на обществените нагласи според, които 24% от българите не желаят роми да живеят в България, а едва 3% биха допуснали роми в жилището или семейството си. “Българите сме нетолерантни и преди да говорим за интеграция на ромите, трябва да започнем да мислим как самите ние да се интегрираме помежду си”, коментира Босев, според когото пътя за едно истинско разбиране и приемане на ромската култура и бит е именно изкуството. “Филми като “Хотел Рай” играят точно такава роля – сближават ни и ни помагат да се разбираме по-добре”, продължи той.
 
„А дали ромите искат да се интегрират с нас?”, запита водещата на дискусията - журналистът от БНТ и водеща на предаването „Референдум” Добрина Чешмеджиева. “Хотел Рай” е преди всичко една приказка за щастието, в най-чистата му форма, разказана чрез личните истории на обитателите на блок №20”, обобщи режисьорът София Тзавелла.
 
„Хотел „Рай” на София Тзавела е с ТВ премиера по НВО на 1 юли, от 21:05 ч. „Бетонни фараони” на Йордан Тодоров ще бъде излъчен веднага след това, от 22:05 ч. по НВО.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !