Миа Халифа мачка котето (ВИДЕО)

Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Творческите индустрии в отворено писмо до г-н Бойко Борисов и г-н Вежди Рашидов

отпечатай новината

25.06.2010 16:45 | Видян 4023 пъти

Творческите индустрии в отворено писмо до г-н Бойко Борисов и г-н Вежди Рашидов

„Новият медиен законопроект да бъде в синхрон с авторскоправното законодателство”, се казва в отворено писмо от страна на творческите индустрии към министър-председателя на Република България, г-н Бойко Борисов. Писмото е изпратено от председателите на управителните съвети на седем граждански сдружения от творческия сектор в България - МУЗИКАТОР, ПРОФОН, ФИЛМАУТОР, ТЕАТЕРАУТОР, КОПИ БГ и БАМП, и изразява позицията на техните членове, допринесли за изграждането на българската култура.

Авторите на писмото държат в работната група за подготовка на нов медиен закон да има компетентен представител на творческия сектор, който ще допринесе за създаването на по-качествено и ефективно медийно законодателство, отразяващо в пълнота обществените отношения и отговарящо на европейските стандарти за прозрачност, медиен плурализъм, културно многообразие и уважение към правата върху интелектуална собственост.

Тази позиция е вече изразена и в предишно тяхно писмо до министър-председателя Бойко Борисов и министъра на Културата Вежди Рашидов от 22 март 2010 г. Става ясно, обаче, че искането не е уважено, а работната група е сформирана и работи без техен представител.

В отвореното си писмо, представителите на културните дейци се надяват това да не е умишлено пренебрежение от страна на правителството към творческия сектор в България, нито проява на двоен стандарт. Както е известно, медийните сдружения като ползватели участват в разписването на Закона за авторското право и сродните му права и това се приема с разбиране от правоносителите. За съжаление, законодателният подход при бъдещия медиен закон е различен и далеч от европейските практики. 
В заключение, дружествата се надяват все пак техен представител да бъде включен в работната група по този законопроект, който пряко засяга българската културата и правото на интелектуална собственост.   

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !