Сребърният медалист от Евровизия 2024...

Baby Lasagna, който завърши втори на конкурса в Малмьо,...

Отиде си майката на Веско Маринов

Тази нощ е починала майката на обичания български...

ПРОФОН спечели дело срещу неизрядно радио

отпечатай новината

27.08.2010 14:20 | Видян 2358 пъти | Гласували 1

ПРОФОН спечели дело срещу неизрядно радио

Първото гражданско дело на дружеството за колективно управление правата на продуцентите на звукозаписи и музикални видеозаписи и на артистите-изпълнители – ПРОФОН срещу ползвател, използващ музика от каталога на дружеството, без да заплаща нужните за това суми по сключен договор, бе спечелено на първа инстанция.

С решение  Ловешкият районен съд осъди радио „Лиани”  за това, че не е изплащало дължимите за използването на музикални звукозаписи възнаграждения. Според решението, радиото трябва да заплати на ПРОФОН възнагражденията в размер на 12 361.80 лв., неустойка за забава в размер на 10 000 лв. и разноски по делото в размер на 1755 лв.

Въпреки, че решението на съда не е окончателно и е възможно обжалване, ПРОФОН счита, че това е един добър съдебен прецедент, който може да послужи като основа за завеждането на други подобни производства срещу неизправни договорни партньори на ПРОФОН.

В момента 68 медии, лицензирани от ПРОФОН са просрочили задълженията си по издадени фактури от сдружението и работят, без да обслужват договорните си отношения към артистите-изпълнители и музикалните продуценти. Общата сума на задълженията на неизправните страни от медийния сектор по договори с дружеството, възлизат на близо 828 хил. лв. Към всички тях са изпратени покани за доброволно изпълнение в рамките на законовия срок, след изтичането на който предстои предприемането на съответни съдебни действия от страна на ПРОФОН.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !