Арман Царукян отговори колко струва...

Арман Царукян е на върха на славата, след като победи...

ПП осигури застрояването на Корал,...

Корал е считан за нещо като собствен от Кирил Петков,...

Всичко за мощите на Св. Йоан Кръстител в Горещо

отпечатай новината

10.09.2010 15:30 | Видян 6980 пъти

Всичко за мощите на Св. Йоан Кръстител в Горещо

Тази събота, 11 септември, в първото за новия си седми сезон издание, телевизионният таблоид „Горещо” представя на своите зрители интересни и непознати факти за невероятната находка на остров Свети Иван край Созопол, станала причина България да влезе в световните медии. На 28 юли точно в 13:30 часа, по време на разкопки на остров „Св. Иван” край Созопол, екипът на проф. Казимир Попконстантинов открива мощехранителница. За себе си професорът е убеден чии са мощите в реликвария. На следващия ден той открива и доказателството, което целият християнски свят очаква с трепет – малка кутийка с надпис на гръцки, който съобщава, че с нея са донесени част от мощите на Св. Йоан Кръстител: „Извиках от вълнение!” – разказва археологът. – „Открих това, което никога не съм очаквал, че мога да открия в съчетание!... Осъзнавайки, че е в ръцете ми е реликварий с части от светите мощи на св. Йоан – това е като дар Божий!... Прекръстих се и благодарих на Бог, че ми даде тази радост на душата!”

„Нищо случайно няма!” – казва отец Иван от църквата „Св. Георги”, в която днес са положени намерените мощи на светеца. – „На 24 е рождената му дата, 29 август е смъртта му – точно в този период, между двете дати се намират мощите му в Созопол. Намират се от човек, който е син на свещеник, завършил духовна семинария... Бог допуща - няма случайни неща този човек да намери мощите!”

„Мисля, че те не случайно се появяват в Созопол!” – споделя проф. Божидар Димитров. – „Малко хора знаят, че точно Созопол е най-старият християнски център по българските земи – тук за пръв път се появява християнството и е основана първата християнска общност.” Историкът разказва, че на остров Свети Иван е имало манастир, унищожен още през XVII век и затова никой не знаел за него. През 70-те години във Ватикана проф. Божидар Димитров попада на ръкописи, разкриващи информация за манастира. От тях става ясно нещо, което е част от доказателството за автентичността на намерени мощи. Манастирът не бил обикновен, а много голям и под прякото подчинение на Константинополския патриарх, който го избрал за своя резиденция.

Свещениците били наследници на българската и византийската царски фамилии и се ползвали с привилегии, а манастирът бил по-луксозен с две големи църкви. При съвременните разкопки са намерени останки от църква, която археолозите предполагат, че е разрушена в края на 5 век. Незнайно колко години след разрушаването й, духовниците от Константинопол решават да построят нова църква на мястото на старата. Според църковния канон при построяването на нова църква върху останките на вече разрушена, е необходимо под основния камък на олтарната маса да бъдат поставени в мощехранителница мощите на светеца-патрон на църквата. И тъй като в Константинопол се пазят главата и ръката на свети Йоан, този манастир е имал възможността да получи част от мощите на светеца.

И така надписът върху т.нар. „транспортен” реликварий и фактът, че намерените части от мощите са били заровени, а не изложени за поклонение пред вярващите категорично доказват автентичността на находката. По думите на проф. Попконстантинов, който отдели на екипа на „Горещо” цял един ден, за да го заведе на острова и лично да демонстрира мястото и начина на откриването на находката, доказателственият материал е оценен и от чуждестранни специалисти, а негов колега от Ватикана споделя, че през последните 500 години в цял свят не е имало такова голямо откритие. Невероятната находка всъщност разкрива нещо непознато за световната археология – тя възстановява пътя и начина за пренасяне на мощи на светец.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !