Миа Халифа мачка котето (ВИДЕО)

Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Концерт на АКАГА отбеляза международния ден за борба с лимфома

отпечатай новината

20.09.2010 12:20 | Видян 3352 пъти

Концерт на АКАГА отбеляза международния ден за борба с лимфома

С концерт на група АКАГА и детската формация БонБон Българското дружество на болните с лимфом отбеляза международния ден за борба с това заболяване. Събитието събра стотици приятели, съпричастни на каузата на болните с лимфом, вечерта на 16-и септември на входа на Борисовата градина. АКАГА посветиха това свое участие на свой колега, загубил неотдавна своята лична битка с лимфома.

Сред гостите бе зам. министърът на здравеопазването Гергана Павлова, както и председателят на комисията по здравеопазване в парламента Десислава Атанасова. Водещ на събитието бе д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната неправителствена организация.

В кулминацията на празника прозвуча химнът на кампанията - песента на ФСБ “След 10 години”, която се превърна  символ на надеждата на болните с лимфом у нас. В този момент в небето над “Орлов мост” се издигнаха десетки летящи огнени фенери, символизиращи изцелението от болестта. Събитието е част от информационната кампания “Светлина за утре”, чиято цел е да популяризира ранните симптомите на лимфома и да съдейства за неговото ранно откриване.

Лимфомът е петото по честота злокачествено заболяване в света и най-често срещания рак на кръвта. У нас по оценки на медицински специалисти всяка година от лимфом се разболяват между 1000 и 1400 души. През последните години се забелязва ясна тенденция за увеличаване на новите случаи, както и за “подмладяване” на болестта. За 30 години честотата на лимфомите у нас е нарастнала с 80% и все повече от новите случаи са във възрастовата група между 20 и 45 години.

Макар и сравнително често срещан, лимфомът е малко познат както за пациентите, така и за някои медицински специалисти. Ето защо първите симптоми често са подминавани, което води до забавяне на лечението.

Открит в ранен стадий, лимфомът е напълно лечим. Съвременният стандарт в лечението му е т.нар. таргетна терапия, която за разлика от химиотерапията атакува директно и единствено само злокачествените клетки. През последната година у нас бе отбелязан забележителен успех в борбата с това заболяване - всеки пациент, на който е била  предписана таргетна терапия, е имал възможност да я получи напълно безплатно.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !