Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

ЗАЩОТО ВСЕКИ Е ЗНАЧИМ

отпечатай новината

27.09.2010 16:20 | Видян 3962 пъти

ЗАЩОТО ВСЕКИ Е ЗНАЧИМ

UNFPA-Фондът на ООН за население в България, фондация И АЗ МОГА / I Can Too и поп-изпълнителката Galia се обединяват в съвместната инициатива ЗАЩОТО ВСЕКИ Е ЗНАЧИМ в защита и подкрепа правото на всеки млад човек, без значение от неговата социална, расова, религиозна или полова принадлежност, да расте в здравословна среда, да бъде добре информиран по отношение на здравето си, да изразява свободно своята социална позиция и да се чувства ЗНАЧИМ.

Първият фокус на инициативата ЗАЩОТО ВСЕКИ Е ЗНАЧИМ е привличане на общественото вниманието върху необходимостта от осигуряване на съвременно и адекватно здравно и сексуално образование в училищата, което да развива знания, нагласи и умения у младите да водят здравословен и пълноценен начин на живот.

Належаща е необходимостта здравното образование да бъде включено в задължителната подготовка в училище, тъй като това е обществената институция, която обхваща най-висок процент млади хора и е най-естествената среда за придобиване на жизненоважни знания.

В България има над 700 хил. млади хора в училищна възраст, от които само 9% имат достъп до здравно образование в училище под формата на свободно избираем предмет. А какво се случва с останалите 91%!? ВСЕКИ е значим и ВСЕКИ има право да бъде здрав!

Динамичната и бързопроменяща се среда, интернет и активните социални контакти на младите в нашето съвремие осигуряват достъп до произволна информация, безкрайни възможности и непредвидими опасности. Те се сблъскват с рискове и натиск, пред които родителите им не са се изправяли.

Редица от поведенията, усвоени в периода на съзряване (в който настъпват всички физически, емоционални и физиологични промени), като секс без предпазни средства, употреба на психо-активни вещества и нездравословните навици на хранене са от решаващо значение за здравето на младия човек. Запознаването на учениците с необходимата им здравна информация, е изключително съществено за развитието им впоследствие.

UNFPA, I Can Too и Galia си подават ръка в инициативата ЗАЩОТО ВСЕКИ Е ЗНАЧИМ, като обединяват усилията си и дават началния тласък за приобщаване на повече социално-ангажирани правителствени и неправителствени организации, бизнеса, на публични и частни лица в България,  както и на повече съмишленици и посланици на идеята сред националните и международни институции.

Официален старт на инициативата ЗАЩОТО ВСЕКИ Е ЗНАЧИМ се дава на
28 септември (вторник) от 11:30 ч. в Червената къща (Любен Каравелов 15).

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !