Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Дворецът публикува нова снимка от ЧРД...

Принц Луи празнува шестия си рожден ден днес и нова...

Станимир Стоилов: Не съм вземал 50 бона заплата

отпечатай новината

07.10.2010 13:30 | Видян 6922 пъти | Гласували 1

Станимир Стоилов: Не съм вземал 50 бона заплата

Как оценявате работата си в националния отбор, г-н Стоилов?

С оглед на това, че не се получиха никакви резултати, не мога да дам добра оценка. На моменти всичко изглеждаше добре, но резултатите се скъсаха. Имахме сериозни проблеми в защитата, който се появиха след отказването на Димитър Иванков. Впоследствие и решението на Бербатов дойде в повече за малка страна като България.

Беше ли умен ход назначението на Лотар Матеус и докъде смятате, че ще стигне отбора?

В България от край време се говори, че трябва да се назначи чужденец. Футболният съюз постъпи добре като назначи Матеус. Сега обаче трябва да бъдем търпеливи и да му създадем условия за добра работа. Защото, ако ме беше наследим българин щеше да стане страшно. Веднага щяха да се появят хора, които знаят само да дават акъл. Аз пред себе съм чист, че оставих добро наследство в националния.

Вие ли сте бащата на правилния футбол?

Винаги съм бил почитател на атакуващия футбол. Опитах се като клубен треньор да работя с играчите и да давам идеите си за правилната игра. И имаше резултати. Докато бях треньор на Левски се отбелязаха над 100 гола за един сезон, което е огромно постижение. Това винаги носи радост на обикновения фен. Друг е въпросът как се приема това в България. Тук и база за космически совалки да построим, пак ще има някой недоволен. Мрънкачи и акълии много. Важното е какво си оставил. Аз смятам, че след себе си съм оставил много.

Защо отбора не успя да намери ритъма си под Ваше ръководство?

Резултати нямаше. Иначе отборът стоеше много добре на терена. Много пропуски правихме в завършващата фаза. Нямаше да има проблеми с отборите под или на нашето ниво, ако Димитър Бербатов не бе напуснал.

Какво искахте да кажете с това, че половин България не е успяла да Ви прости, че Левски сте стигнал до 1/4-финал за купата на УЕФА и че сте влязъл в групите на Шампионската лига?

Исках да кажа, че хората ми завиждат заради постиженията ми с Левски. Това никой не може да ми го вземе. Но България, знаете, че половината е синя, а другата – червена. И точно тази част не може да прости успехите ми. Тя е чувствителна и полудява от факта, че от 1990 година националния отбор не е имала за треньор левскар. Това ги побъркваше. Освен това не можеха да приемат и футболистите от Левски в националния. Аз какво да направя, че са добри. А допълнителното напрежение в отбора го внесоха простаците, които не спряха да говорят. Плюха върху всичко – ръководители, фенове, футболисти. Нонстоп беше.

Обвиняват ви, че заедно с Наско Сираков сте обслужвали мениджърски интереси и сте пращали повиквателни в зависимост от това кой е актуалният за продан футболист?

Е к'ви футболисти, к'ви интереси! То почти нямаше състезател от българското първенство, който да е титуляр (Супер 19' напомня, че при резила срещу Черна гора с 0:1 - последния мач на Мъри, в състава бяха следните измислени герои: Живко Миланов, Станислав Генчев, Веселин Минев, Станислав Ангелов, Захари Сираков и Николай Димитров – всичките левскари). Мога смело да кажа, че съм създал много футболисти, както в клубната ми работа, така и като национален селекционер. Когато за първи път пуснах Станислав Манолев, половин България се чудеха какъв е той и мислеха, че съм го повикал, защото е играч на Литекс. След два месеца, като подписа договор с ПСВ Айндховен, никой не се сети за него.

Какво ще отвърнете на критиките, че сте получавали 50 000 лв. заплата на месец, а срещу това има три провалени квалификационни цикъла.

Първо, не са три цикъла. Поех отбора по средата на единия, изкарах един цял и сега този не може да се каже, че е провален, защото все още имаме шансове. А ще се отнася до приказките за огромната ми заплата, те идват от хора, които се пръскат от завист. Най-голямата простотия беше с тези 50 000 лв., които съм бил вземал. Пълни глупости! Да оставим настрана въпроса, че дори 500 000 лв. да съм прибирал, това е изцяло решение на БФС, който е почти частна фирма. Той не получава пари от държавата, а се самоиздържа чрез спонсори.

А всъщност колко пари взимахте?

Това е въпрос, който няма да го коментирам повече, но е по-малко от 50 000 лв.

 

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !