Жената на Домусчиев с Хилари, обръща...

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща се "на ти" към нея:...

Българският филм Петя на моята Петя с...

Един от най-популярните български игрални филми за...

Външният министър: „Има достатъчно хора, които харесват премиера и такива, които харесват мен!”

отпечатай новината

08.10.2010 15:00 | Видян 4774 пъти

Външният министър: „Има достатъчно хора, които харесват премиера и такива, които харесват мен!”

В четвъртък вечер гост в „Шоуто на Иван & Андрей” бе външният министър на Република България – Николай Младенов. Иван & Андрей разговаряха с него малко по-малко от 24 часа след като той се е срещнал с най-важния външен министър на света, държавния секретар на САЩ – Хилъри Клинтън.
Двамата водещи побързаха да изтъкнат това, че гостът им е доста харесван мъж и даже дамите в екипа им са били много развълнувани при мисълта за срещата си с него. За домакините на вечерното шоу бе интересно как външният министър ще дели фенките с министър-председателя, с който се конкурират за всенародната любов. „Има достатъчно хора, които харесват премиера и такива, които харесват мен!”.

За един външен министър пътуванията са ежедневие. За съжаление, поради бюджетните ограничения, се осъществяват пътувания до по-близки дестинации. Г-н Младенов призна, че сам си оправя багажа и дори умее сам да си глади ризите.
Темите, на които разговаряли с държавния секретар на САЩ – Хилъри Клинтън, били борбата с престъпността, това да се стигне до Шенген с американските визи, енергийните източници и други. Хубавото е, че сме получили ясна и категорична подкрепа от САЩ по отношение на това, което искаме да направим на Балканите, а именно да помогнем на нашите балкански съседи да премахнат пречките за присъединяването им към Европейския съюз.

Относно въпроса с визите не може в момента да се каже срок. Има условия, които трябва да бъдат изпълнени от наша страна преди това да стане. Трябва да намалеят отказите за визи или отказаните визи да станат под 3% и да имаме паспорти с биометрични данни. „Който иска да емигрира, визите не пречат!” – добави още Младенов.

Шкумбата за консул в Чикаго. На критиките на президента, г-н Младенов отговори остроумно с виц: „Имало и по-лошо от господин за един ден и това е дипломат за нито един ден!”. Тъй като българската общност в Чикаго е голяма, се получило предложение да има човек, който да отговаря за тази общност, да работи и контактува с нея. Но в момента външно министерство не разполага със средства, за да осъществи тази идея. С бюджетните съкращения, които има в момента, дори трябва да се намали персонала в министерството.

Министър Младенов разясни, че имаме глоби, натрупани в Щатите в размер на милиони долари, не само за имоти, но и за неправилно паркиране. По тази причина трябва да свием разходите си. „Много искам българските посолства да изглеждат като финландското посолство!” – добави още той. За тази цел е склонен, ако трябва да продадем посолствата си в някои страни, където те не са поддържани, за да влеем средства в качествената визия на други.

Проблемът с ромите може да ни попречи, ако ние не сме сигурни в това, което правим, за да изпълним истинските критерии за Шенген. „Добрата новина е, че ние сме много добре там!” – бе категоричен Младенов. Той успокои, че с още малко работа до следващата година ще сме готови. „Истинският проблем с ромите е тук в България!” – заяви министърът. На въпрос дали е „за” или „против” решението с ромите на френския президент Саркози, Николай Младенов отговори: „Те са български граждани!”. Според  директива от 2004 година всеки има право да пътува свободно стига да успее да докаже, че може да се издържа и има средства, за да живее. Министър Младенов обясни, че относно екстрадираните от Франция роми става въпрос за 53-ма български граждани. „Те не са отишли във Франция от добро!” – добави външният министър. Според г-н Младенов фактът, че посланиците в България си позволяват да имат менторски тон е, защото ние сме им позволили.

 

 

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !