Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

ГОРИЧКА загрява за гореща дискусия на тема ХРАНА

отпечатай новината

27.10.2010 15:40 | Видян 1658 пъти

ГОРИЧКА загрява за гореща дискусия на тема ХРАНА

След кратко затишие Горичка – организацията, която доведе "зелената" идея в България – се завръща с нови сили и нови предизвикателства. В края на септември, в препълнената зала на Модерен театър в София, стартира серия от четири големи форума, посветени на устойчивото развитие. Първата тема беше Родителство, a на 27 ноември (събота), oт 10:00 до 17:00 на дневен ред ще бъде Форум ХРАНА.

"В Горичка сме убедени, че начинът, по който произвеждаме, пренасяме и консумираме храната си, е пряко свързан както с личното ни, така и с глобалното здраве, енергия и добро настроение," казва Маги Малеева, основател на Горичка и лице на зеленото движение. "Ако проследим пътя на храната от почвата до чинията ни, ще открием купиша митове и бъгове, които създават проблем след проблем – не само на нас и децата ни, ами на цивилизацията ни въобще."  Ето защо Горичка събират на една сцена дузина експерти от всички сфери на храненето, готови да разкажат личните си истории, да споделят професионалния си опит и да предложат свеж поглед и конкретни идеи за промяна в системата ни на хранене. Форматът е 15-минутни лекции плюс време за размяна на въпроси и отговори с публиката, Маги Малеева влиза в ролята на водещ и агент-провокатор, a темите покриват всички горещи точки от ежедневния маршрут на храната – от фермите и земеделските стопанства, през супермаркета, до печката в кухнята и стомасите ни.

Възможно ли е да сготвим едновременно бърза, вкусна и здравословна вечеря? Възможно ли е храната да излекува тялото и душата? Възможно ли е да бъдем във форма без всеки понеделник да минаваме на диета? Възможно ли е да ядем без да унищожаваме планетата? Отговорът на всички въпроси е категорично да, очаквайте скоро и подробности за лекторите.

Междувременно, верни на философията си "Само с повече въпроси ще стигнем до повече отговори", Горичка подгряват с едноседмично национално допитване "КАКВО ОБЯДВА ДНЕС?" "Елементарен въпрос, нали? Звучи като шега, обаче не е!", обяснява Маги Малеева. "В него са скрити доста важни теми за размисъл, като например – на крак ли обядвах пак или пред компютъра, това пиле в супата ми дали е било на стероиди, защо краставицата, с която си направих салата, беше опакована в найлон, защо ябълката ми беше от Аржентина, а не от България, обядвах ли изобщо… и други такива."

"КАКВО ОБЯДВА ДНЕС?" стартрира в 12:00 в понеделник, 1 ноември, на www.gorichka.bg. Участието е анонимно и всичко, което се иска, е да влезете в сайта, да отговорите честно на въпроса и да натиснете бутона "Изпрати." Всеки ден – от понеделник до петък – ще бъде излъчван обядът шампион по брой изяждания, а един от участниците в анкетата ще спечели билет за Форум Храна. 

Регистрацията за участие във Форум ХРАНА вече тече на www.gorichka.bg/hrana. Цената е 30 лв за двама и 20 лв за един, като в нея влиза и обяд – сандвич и айран от бар Биомаг, който ще се настани във фоайето на Модерен театър в деня на форума. Билетите за първия Форум Родителство свършиха две седмици преди събитието, така че може би е добра идея да не чакате последния момент.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !