12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Бай Данчо: „Людмила Живкова не е отровена!”

отпечатай новината

12.11.2010 09:40 | Видян 5900 пъти

Бай Данчо: „Людмила Живкова не е отровена!”

На връх 10-и ноември на гости на Иван & Андрей беше Йордан Стоичков, по-известен като Бай Данчо - готвачът на Тодор Живков и „Станция НОВА”.

„Много ми е мъчно за онези времена! С тея промени не постигнахме това, което очаквахме!” – започна интервюто си личният готвач на Тодор Живков.
Бай Данчо сподели, че когато си отивал от власт Тодор Живков определено изглеждал объркан. Той разказа още, че когато Горбачов идвал на власт поканил на закуска в Москва нашия държавен глава, който въздъхнал: „Няма да ни бъде с тоя младок!”.

За първи път Иван & Андрей показаха кулинарните си умения. Те се премениха като истински готвачи, рязаха лук и помогнаха на Бай Данчо да сготви две от любимите на Тодор Живков блюда - свинска котлетна пържола с гарнитура бобена салата с лютеница. Двамата водещи се развихриха в студиото си, превърнато в кухня. Видимо се усещаше ентусиазмът на Иван, а Андрей ревнуваше и се похвали, че той готви повече, независимо, че Иван е семейният от двамата. Иван пък на свой ред сподели, че като малък много искал да стане готвач. Той истински разсмя аудиторията със спомените си за това как едно негово бивше гадже веднъж му сготвила боб с водка. 

Внукът Тошко винаги обичал Бай Данчо да му маже филия с лютеница и натрошено сирене. А Жени Живкова идвала рядко, но не проявявала никакви капризи, защото винаги се съобразявала с дядо си. Много скромно, възпитано и етично държание имали всичките внуци на Тато.

По думите на Бай Данчо, другите държавни глави като Кастро, Ким Ир Сен, Брежнев предпочитали българска кухня. „Аз съм на гости в България и искам да ям българска кухня!” – казвал Севернокорейският лидер Ким Ир Сен.

Готвачът разказа как веднъж сервирал суров боб на съпругата на Брежнев – Маруся. Друг път пресолил салатата на важна политическа среща и благодарение на Тодор Живков не го уволнили. Тато се измъкнал от неловката ситуация като казал: „За 2 стотинки сол ръснал човека, а ние като правиме за милиони глупости!”, а въпрос проверявана ли е храната преди да бъде консумирана от Живков или другите държавни глави Бай Данчо бе категоричен: „Няма готвач, който да отрови този, който го храни!”. Доверието било изцяло в готвачите и сервитьорите, уверява той.

Носят се легенди за това, че Людмила Живкова била отровена. Бай Данчо е готвил в последния ден от живота й. Били на Боровец, а той приготвил нейния обяд. Тя била болна, в тежко състояние и по този повод я разубедили да пази будистките диети, на които държала. В злополучния ден обядвала и слязла в София. Бай Данчо направил баница и получил указания да запази едно парче за Людмила. По това време Тодор Живков бил на важна среща в Двореца „Царска Бистрица” и като разбрал за инцидента толкова бързал, че шофьорът му карал по чорапи. Бай Данчо потвърди, че Людмила Живкова не е била отровена и не е имало подобно съмнение, тъй като е получила масиран инсулт. „Ако е била отровена, аз щях да бъда привикан. Мен никой не ме е закачал” – разясни човекът, приготвял храната на Тодор Живков цели 30 години. Тодор Живков бил съсипан и ходел 3-4 дни с вестник „Работническо дело” под ръка, с некролога на дъщеря си.

Любими ястия на Тодор Живков били чушки с боб, баница, качамак и всички традиционни български гозби. Бай Данчо има в главата си повече от 500 рецепти като част от тях наскоро публикува в своя авторска готварска книга „Аз, готвачът на Живков”. Бай Данчо не дава на сина си да стане готвач, защото ресторантьорите не са сериозни.
На финала на предаването Бай Данчо подари на Иван & Андрей по един десерт „Малеби”, който приготвил по-рано през деня.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !