Вижте как оскверниха гроба на...

Ченгетата вече знаят кой е богохулникът, счупил кръста и...

Бони и Гърдева заформят скандал в...

Отборът на Златните ще наруши своя обет за...

Премиерът: България още не е отвоювала енергийния си суверенитет

отпечатай новината

10.12.2010 15:40 | Видян 3808 пъти

Премиерът: България още не е отвоювала енергийния си суверенитет

Вчера по телефона в ефира на ТВ+ и „Свободна зона” премиерът Бойко Борисов разговаря с Георги Коритаров за вътрешната и външната политика на България. В началото на разговора премиерът още веднъж подчерта, че ГЕРБ иска да носи самостоятелна политическа отговорност за управлението на страната и ако някога е било мислено за коалиция, тя е щяла да бъде направена. Това той каза по повод твърдения на заместник-председателя на ДСБ Иван Иванов, че Борисов е предлагал на „сините” включване в коалиция по неизгодна за тях формула. „Няма такова нещо – точно обратното”, подчерта министър-председателят.

„Най-добрите кадри, които са израснали в СДС са в моето правителство – или вече като членове на ГЕРБ, или са привлечени като експерти, защото са убедени в правилната политика на моята партия”, поясни Борисов. „Синята коалиция” не носи политическа отговорност за участието на нейни кадри в правителството”, завърши премиерът и посочи като примери Николай Младенов, Евдокия Манева, Константин Димитров и Марин Райков. „Винаги когато лидерите на „Синята калиция” са искали среща, са я получавали”, каза Борисов, но подчерта, че предстоят избори и е нормално „Синята коалиция” да иска да се различава и да търси идентичност, защото ще вземе участие в тях.

На въпрос притесняват ли го обвиненията за засилено руско влияние у нас, които все по-често се отправят от „сини” политици, Борисов реагира: „Не можеш да кажеш нещо в тази посока, защото само преди няколко месеца при посещението си в България директорът на ЦРУ Леон Панета даде публичен брифинг и изрази подкрепа за страната ни.  В същото време от „Синята коалиция” искат оставката на вътрешния министър, изказват притеснения, а като цинизъм на съдбата, министър Цветанов е приеман от директора на Федералното бюро за разследване FBI, директорът на Secret Services, от директора на HomeLand security, от главния прокурор на САЩ, от директорката на DEA, както и от съветника на Обама по сигурността. Там министър Цветанов получава пълна подкрепа, а в негово лице и нашето правителство”.

По въпроса за българо-руските отношения и съвместни енергийни проекти, премиерът каза, че България още не е отвоювала енергийния си суверенитет. „Аз заварих подписани три договора с Москва, още от предишното правителство. „Бургас-Александруполис” е абсолютно неизгоден за България проект и никой вече не спори и не повдига този въпрос, а „Южен Поток” е изключително изгоден. Какво по-хубаво да минат и „Набуко” и „Южен поток” през България, а следващите поколения да взимат транзитни такси от това”, каза премиерът. По отношение на АЕЦ „Белене”, премиерът заяви, че в началото това е било просто един гьол, а той е успял да докара руски, френски и финладски инвеститори за изграждане на обекта. „Няма да бъдем зависим само от Русия. Ще получаваме газ от Гърция, а най-вероятно и от Турция, както и добиваме вече свой природен газ от Черно море”, увери министър-председателят.

Във връзка с твърденията на американския посланик Джеймс Уорлик, че отнемането на американската виза на депутата от „Коалиция за България” и бивш вътрешен министър Румен Петков е заради водено криминално разследване, Бойко Борисов отговори:  „След като главният прокурор казва, че не в България се води разследване срещу Румен Петков, извода може да си го направи всеки, че се води в чужбина. Притеснително е, че на депутати от подобен ранг им се отнемат визи, при все че сме евроатлантическа държава”. 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !