Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

УСПЕХИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО - „Източни пиеси”

отпечатай новината

29.12.2010 12:30 | Видян 4843 пъти | Гласували 1

УСПЕХИ НА БЪЛГАРСКОТО КИНО - „Източни пиеси”

2010 е Година на българското кино. Обещанието, което Международният София Филм Фест и Националният филмов център дадоха на киноманите и професионалистите в началото на годината, беше за срещи с повечето от най-стойностните български филми, създадени през последното десетилетие. Представяме на вашето внимание „Източни пиеси” на Камен Калев. Програмата „Десетилетие на българското кино” е включена в извънредния „семестър” на инициативата „София Филм Фест за учащи” и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009. СФФУ е програма, която се радва на изключителен интерес от младите хора. Студентите и учениците имат право на безплатен вход. Филмите от „Десетилетието” са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното и ще бъдат представени от техните автори.

„Източни пиеси” – филмът
Двама братя, изгубили връзка по между си, внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Георги, отскоро член на нео-нацистка групировка, участва в сблъсък, докато Ицо е страничен наблюдател и успява да спаси едно турско семейство. От Георги се очаква активно участие в по-големи акции и той поставя под съмнение сериозната си ангажираност в групировката, докато Ицо си задава въпроса дали красивото турско момиче, спасено от него, не би моглo да го спаси от тъжния му живот в София. Единственият начин двамата братя да разберат какво всъщност искат от живота си, е да открият отново път към себе си и към другия.

Режисьор и сценарист на филма е Камен Калев, оператор е Юлиян Атанасов, музиката е дело на Жан-Пол Уол, продуценти са Стефан Пирьов, Камен Калев, Фредрик Зандер. В ролите ще видим Христо Христов, Ованес Торосян, Саадет Исил Аксой, Николина Янчева, Хатидже Аслан, Иван Налбантов. „Източни пиеси” е продукция на Waterfront Film, в ко-продукция с FILM I VAST и REPUBLIKEN. Разпространение - Memento Films International. 

Стартирал като проект в „София Мийтингс” през 2008 г., „Източни пиеси” дебютира през май 2009 г. на филмовия фестивал в Кан като част от програмата „Петнайсетдневката на режисьорите”, първо участие на български филм в тази престижна програма за последните 20 години. Филмът плени сърцата на публиката, прожекциите минаха при голям интерес и заинтригува медиите в Кан. „Ако пропуснете това заглавие, ще изглеждате глупаво след 5 години”, пише френския вестник „Liberation”. В декемврийското си обобщение на годината, „Screen International” обръща специално внимание на „новите таланти на 2009 година” и сред 16-те имена откриваме Камен Калев, като авторката на статията (Сара Купър) отбелязва очакванията към българския режисьор, особено след като получи награда за своята работа на престижния фестивал в Токио. „Източни пиеси”, копродукция на България и Швеция, победи през октомври 2009 г. в конкурса за първи и втори филми на Варшавския фестивал и предизвика фурор в Токио – получи голямата награда „Сакура Гран При” с финансово измерение 50 000 щатски долара (най-престижното отличие за български игрален филм през последните 20 години!) и наградите за най-добър режисьор и най-добър актьор (Христо Христов). Начело на журито в Токио беше мексиканският режисьор Алехандро Гонзалес Иняриту, който отбеляза, че Камен Калев е създал филм, „който истински се отличава от другите филми в конкурса”. Международния фестивал в Братислава също присъди три награди на „Източни пиеси” – за най-добър режисьор, най-добър актьор (Христо Христов) и наградата на екуменическото жури. Към списъка с признания за българският филм на 2009 година се включват и наградата на журито на фестивала в Ещорил, Португалия; наградата на младежкото жури от международния филмов фестивал в Анталия, наградата CICAE от Сараево, както и номинация за наградата LUX 2009.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !