Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Творби от цикъла „Божествена комедия” започват световното си турне от България

отпечатай новината

17.01.2011 10:40 | Видян 2800 пъти

Творби от цикъла „Божествена комедия” започват световното си  турне от България

Поради големия интерес на българската публика, ретроспективната изложба  "Графичното творчество на Салвадор Дали" в Музейна галерия за модерно изкуство (Оборище 10) продължава до 31 януари 2011 година.
Цикълът„Божествена комедия”, състоящ се от 100 оригинални цветни графики на испанския сюрреалист, представен в залите на Национална галерия за чуждестранно изкуство, също може да бъде видян до края на месеца.

Досега над 23 000 почитатели на творчеството на испанския сюрреалист са посетили уникалните експозиции в двете галерии. Изложбата продължава до 31-ви януари.

Графичното творчество на Салвадор Дали е съвместен проект на Музейна галерия за модерно изкуство и Национална галерия за чуждестранно изкуство. Графиките са притежание на частна колекция от САЩ, с която Музейна галерия за модерно изкуство има дългосрочни отношения за представянето и експонирането им по света.

С подкрепата на УниКредит Булбанк и GLOBUL графичното творчество на Салвадор Дали ще радва любителите на модерното изкуство в двете галерии в продължение на още две седмици.

„Божествена комедия” започва световното си  турне от България!

Творбите от цикъла „Божествена комедия” започват световното си турне от София - факт, който прави събитието още по-значимо за българската публика.
След софийската си премиера, графиките от серията ще гостуват в някои от най-големите музеи, свързани с Дали по света като музей-колекция на Дали в Лондон, втория най-голям музей на Дали в света в Сейнт Питърсбърг (Флорида), музей в Палм Бийч. Театър-музей „Дали” във Фигерас ще отреди най-мащабно място на колекцията с пълния набор от декомпозиции.

Най-значимата илюстративна работа на 20 век се представя за първи път у нас в пълния й вид. Графиките от цикъла “Божествена комедия” пресъздават произведенията на Данте Алигиери "Ад", "Рай" и "Чистилище" и са създадени по повод 700-та годишнина от рождението на флорентинския поет. За първи път може да се види едно библиофилско издание, придружено с отпечатъци от различните етапи от създаването на всяка отделна творба, условно наречени декомпозиции. 

В МГМИ от началото на декември 2010 година е наличен и печатния каталог на изложбата „Божествена комедия” с всички илюстрации от цикъла и подбрани декомпозиции. Двуезичният каталог ще презентира изложбата във всяка точка по света, където гостува.
Предговорът започва с думите на световноизвестния изкуствовед  д-р Геза фон Хабсбург, гост–куратор на изложбата от графични творби на Дали в България.
Каталогът е предназначен за продажба, а част от тиража е подписан лично от д-р Геза фон Хабсбург.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !