Тръмп би бомбардирал Москва и Пекин:...

Бившият президент на САЩ и настоящ кандидат на...

Politico: Байдън тайно е разрешил на...

Американският президент Джо Байдън тайно е разрешил на...

Владимир Каролев: Не извиваме ръцете на Русия с 2-ма очилати министри

отпечатай новината

25.03.2011 11:29 | Видян 7508 пъти | Гласували 3

Владимир Каролев: Не извиваме ръцете на Русия с 2-ма очилати министри

Вярно ли е, че двама министри с очила от нашето правителство Ви използва като консултант, за да извиват ръцете на Русия по АЕЦ Белене?

Моята компания, в която съм един от двамата съдружници, е официално в консорциум с най-голямата банка в света – HSBC. Миналата година тя се яви на конкурс, който спечели. Така че тази банка и аз, включително и моите колеги, работим по проекта. Не знам какво имате пред вид под извиване на ръце. Нашата роля е да структурираме проекта така, че да бъде максимално изгоден и за България, и за всички инвеститори. Защото за да стане един проект, трябва да имаме това, което на запад наричат win-win. Не може един проект да е добър, ако само едната страна е щастлива. Като се има предвид досегашната не много голяма яснота по проекта, ако щете прозрачност и PR, особено в световен мащаб, консорциумът, воден от HSBC, има за задача да обедини българското, европейското и световното мнение на базата на анализ, по който работим, дали и защо проектът е изгоден. Не става въпрос за извиване на ръце, а за професионална работа. С това се занимавам вече 20 години, това съм учил.

Кога ще свърши кризата в България?

Зависи от гледната точка. Различните икономически среди чувстват по различен начин кризата. За фирмите, които изнасят, тя е свършила преди повече от година. От друга страна за хората, заети в строителния сектор – особено сегмента ваканционни имоти, кризата няма да свърши в следващите 3-4 години. Някъде по средата са другите традиционни отрасли, които зависят от вътрешното потребление, защото кризата в България дойде предимно като външен шок. Не е резултат на някакви особено погрешни решения на правителствата и предприемачите в България. В резултат има много усилен спад в търсенето на стоки и услуги на българския пазар. И понеже в Западна Европа, които са ни основни партньори, общо взето кризата приключи, започват отново да поръчват стоки и услуги.Туризмът започва пак да се развива. В последното тримесечие на миналата година имаме, макар и малък положителен ръст на икономиката. Тази година очакваме между 3-3.5% ръст тази година.

А за средния гражданин кога ще свърши кризата?

Зависи къде работи. Ако е във фирма, която изнася, трябва вече да е по-добре, защото отново има поръчки и наемане. Ако иска да работи в шивашката индустрия например, там има около 30 хиляди незаети работни места. Само в Русе и други градове с концентрация на шивашка индустрия има 2000 места. Така че не може да се генерализира.

Справя ли се Симеон Дянков с поста на финансов министър?

Като цяло, според мен, той се справя. От политическа гледна точка може да имам някакви сериозни забележки към него, доколкото аз съм представител на много либерално направление в икономиката. Според мен би могло, след като вицепремиерът отговаря за икономиката, да форсира приватизацията и по-сериозното подпомагане на частния сектор. От друга страна може преспокойно да се каже, че това е трети финансов министър, който държи на бюджетната дисциплина, поради което България е втората страна в Европа с най-малко външен дълг и с доста нисък бюджетен дефицит. Макар че на мен ми се иска да е още по-малък. Но за Дянков бих казал, че по-скоро се справя.

А как ще коментирате неговата фраза - Цените се качват, защото средната класа много яде?

Е, предполагам, че е казал това в кръга на шегата. В България цените никога не могат да се качват заради нещо, което е станало тук. Ние сме много малка държава и винаги ще си останем такава. При нас всъщност се отразява международното равнище на цените и конкуренцията вътре в страната на съответните производители и вносители. Ние не сме нито арабска държава, за да определяме цените на петрола, нито Тайланд, за да определяме цените на текстилната индустрия. Така че от тази гледна точка, ако погледнете увеличението на цените в България, то въобще не е нова тема.

Петролът расте вече повече от година и половина. Той не е стигал от едно известно време под 150 долара за барел. Средното увеличение на цените в България, т.е. инфлацията, която го измерва, идва преди всичко от външното увеличение на цените на суровините, които България внася. Разбира се, може да се каже, че в някои отрасли може би има някакво картелиране между производители и търговци. Тук вече регулаторът трябва да си свърши работата. Знаете, че бяха наказани още миналата година фирми, които произвеждат олио, за картел. Имаше някакво наказание, правиха проучвания дали няма картел в продаването на горива на дребно. Но на мен са ми много смешни всякакви непрофесионални изказвания, че трябва да се налага контрол и правителството можело да направи това или онова. Абсолютно нищо не може да направи в областта на цените освен да обобщи състоянието.

Реално ли е влизането на България в Шенген и струват ли си усилията?

Това е въпрос, на който не бих отговорил, поради простата причина, че трябва да е ориентиран към полицаи или Гранична служба. Те ще ви отговорят на по-високо ниво. До колкото знам, две са причините, поради които има отлагане. Едната е, че не сме имали техническо оборудване. Ние ставаме външна граница на Европейския съюз. Това според мен е въпрос на време.

Даже вече би трябвало да сме се справили с този проблем. Поне така твърди вицепремиерът. Само че в България малко се пренебрегват коментарите извън нея, че втората пречка е недобре работещата правораздавателна система – от полицейската система, през следователи, прокурори, до съдии. Западна Европа се притеснява, че от България ще влязат бандити и черни пари, които местната ни система няма да  осъди. Проблемът не е, че ще влезе някой – винаги има риск. Само че ако влезе някой с мръсни пари в Швейцария или Германия и го хванат, той ще бъде вкаран в затвора, докато в България това просто не става. Така че не знам дали с този втори аспект на подготовка за влизане в Шенген, ще успокоим Европа, че правораздавателната ни система е поне на някакво допустимо ниво. Далеч сме от средното европейско .

В условията на криза се заговори, че държавата трябва да бъде активен регулатор или поне да провежда мониторинг върху ценообразуването. Какво е Вашето мнение по въпроса?

Абсолютно отрицателно настроен съм към всякаква форма на директна и индиректна намеса в това, което още от XVIII век се нарича невидимата ръка на пазара. Допустимо е да има мониторинг, само че това да не е поредната държавна институция с нови офиси, нови коли, нови телефони и заплати, а да е на базата на някакъв междуведомствен орган. Има няколко държавни органи, които така или иначе събират и анализират такава информация. Като се започне от Националния статистически институт и се мине през няколко други комисии, например Комисията за стоковите борси. Ако тези институции направят някаква съвместна работна група, която прави анализи, т.е. с чисто аналитична функция, добре. Но ако има нова бюрокрация, съм твърдо против. Както и ако има административно определяне на цени.

Ще издържи ли правителството до края на мандата си с тези скандали и протести, които избухват един след друг?

Да, ще издържи. Не виждам причина да падне. Нашата конституция много ясно казва кога може да има ново правителство. Единият случай е, когато премиерът сам си поиска оставката и тя бъде приета, но не вярвам Борисов да си я поиска. До сега нито един премиер, с изключение на Филип Димитров, не си е поискал вот на доверие, който да не е бил спечелен. Бойко наскоро си поиска и го спечели с голям комфорт. Другият начин в България да има предсрочни избори е хората да излязат на улицата, както се е случвало веднъж досега. Няма основание за сега и не очаквам да стане.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !