Имам много пари, защото плащам добри...

Аз не плащам добри заплати, защото имам много пари. Аз...

Ивет Лалова роди първото си дете

Лекоатлетката Ивет Лалова-Колио стана майка за първи...

Музеи до среднощ в цялата страна

отпечатай новината

16.05.2011 12:20 | Видян 2190 пъти

Музеи до среднощ в цялата страна

Над 60 музеи и галерии в страната бяха отворени за посетители до полунощ на 14 май. Това беше поредната европейска Нощ на музеите. В сравнение с миналата година местата, които любителите на изкуството можеха да посетят бяха с 20 повече.

В една от нощите на месец май всяка година музеите в повече от 47 държави приемат безплатно посетители. Инициативата започва през 1997 г. в Берлин, но 8 години по-късно културното министерство на Франция предлага цяла Европа да се включи в нея.
У нас първата Нощ на музеите и галериите беше през 2005 г. в Пловдив, а от 2006-а в програмата се включва и столицата.

18 музея в София приемаха посетители, като работното време на повечето не превиши 01,00 ч. Градският транспорт също удължи графика си.
Нощта на музеите в Националния исторически музей привлече 10 156 души. Дойдоха хора на различна възраст, с различен социален и професионален статус.
Повече от една трета от посетителите бяха деца и младежи - от 12 до 25 години. Пристигнаха и цели семейства - с децата и с внуците.

Имаше какво да се види и през деня, и през нощта: изложбите: Тракия и древният свят - колекция Васил Божков, История на костюма и модата на стенографката Вера Мачева, Уникални исторически костюми, реквизит и оръжия от любими български филми и др.
Творбите на 12 японски фотографи бяха представени в Националната художествена галерия. Изложбата, озаглавена - Да уловиш духа е разположена в няколко зали.

Екзотична изненада беше подготвила Галерията за чуждестранно изкуство. В 21 ч там ще има изпълнение на ситар и табла - струнни индийски музикални инструменти, песни на бенгали и санскрит.

Снимка: БТА

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !