Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Започват показни предизборни акции за унищожаване на бездомни животни

отпечатай новината

09.06.2011 15:20 | Видян 2366 пъти

Започват показни предизборни акции за унищожаване на бездомни животни

Сигнал за поредно грубо нарушение на Закона за защита на животните е постъпил в българския офис на международната организация „Четири лапи”. От дружеството за защита на животните в Димитровград са се оплакали, че през последните седмици общински служители са започнали залавянето на бездомните кучета в града и изхвърлянето им на сметището.

„Животните се залавят с упойка и, докато са още под въздействието й, се изхвърлят от високо в сметището. Някои получават сериозни травми, други остават затрупани под отпадъците,” разказва Явор Гечев от „Четири лапи”. „Това е грубо нарушение на Закона за защита на животните в опит преди изборите да се покаже на жителите на града, че проблемът може да се реши за няколко дни. За съжаление, тези чисто кампанийни действия не могат да компенсират бездействието на общината по въпроса през последните години – по наши данни в Димитровград няма приют или кастрационен център, в който да бъдат обработвани безстопанствените животни и неминуемо броят им ще продължи да нараства.”

Според „Четири лапи” у нас е масова практика преди избори да се правят подобни „чистки”, с което да се демонстрира пред обществеността някаква дейност. Още по-фрапиращ сигнал е получен от Божурище, където местни жители са станали свидетели на това как от джип, собственост на общината, масово се отстрелват улични кучета.

„Отдавна е доказано, че физическото унищожаване на бездомните животни не води до решаване на проблема,” обяснява д-р Марина Иванова, ръководител на проектите „Грижа за бездомните животни” към „Четири лапи”. „При положение, че не се упражнява никакъв контрол върху недобросъвестните собственици, за да се спре изоставянето на домашни кучета и котки, не може да се очаква дълготраен резултат. За съжаление масово общинските администрации отказват да упражняват строг контрол върху собствениците на кучета и да събират данък, поради опасението, че това може да предизвика недоволство, което пък да се отрази при едни следващи избори. По този начин просто не може да се работи и именно затова проблемът съществува толкова години.”

От „Четири лапи” са категорични, че сред причините за своеволията на местната власт по отношение на безстопанствените животни е и занижения контрол от страна на структурите на Българската агенция по безопасност на храните. От организацията нееднократно са сезирали агенцията за подобни случаи, но досега няма наложени санкции.

Междувременно „Четири лапи” продължава да оказва помощ на онези общини, които имат намерението да уважават разпоредбите на Закона за защита на животните и да намалят броя на бездомните кучета на своя територия по съвременен и ефективен начин. През тази година вече бяха осъществени кастрационни кампании в Бобов дол, София и Несебър, а от началото на седмицата екип на международната организация работи на територията на община Летница. До края на месеца в Ловешка област ще стартира и още една кампания за кастрация, обезпаразитяване и ваксинация на скитащи животни – в община Угърчин.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок, който миналата седмица прие две нови животни от България – лъвицата Багира и тигърът Мартин. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !