Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

София и Шанхай братя по култура

отпечатай новината

29.06.2011 11:40 | Видян 1866 пъти

София и Шанхай братя по култура

София и Шанхай ще си сътрудничат в областта на културата. Това се договориха столичният кмет Йорданка Фандъкова и зам.-кметът на Шанхай Ту Гуан Шао. По време на срещата първата дама на София и втория човек в 20-милионния китайски мегаполис се споразумяха двете общини да работят активно за създаване на по-добри възможности за обмен и сътрудничество в областта на културата и изкуствата. Двете общини ще се информират взаимно за международните културни програми и фестивали, които провеждат и ще насърчават взаимното участие на артистични трупи в подобни прояви.

По време на разговора Йорданка Фандъкова запозна китайския си колега с приоритетните за Столична община проекти в областта на разкриване на богатото архитектурно наследство и развитието на обществените пространства в културни средища. Тя посочи, че работата на общината е насочена към разкриването на богатото културно-историческо наследство, което крие централната част на града.

Според Фандъкова един от най-интересните музеи, след реализацията му, ще е този на София. Това ще стане като се експонират повечето от музейните му сбирки. Кметът на София разказа и за проекта Софийската мала Света гора, чиято основна идея е осигуряването на достъпна среда и възможност да се видят повечето от манастирите край София.

Зам.-кметът на Шанхай сподели своите впечатления от културните паметници в града и талантът на нашите артисти, с които е имал възможността да се запознае още в българския павилион на изложението Шанхай експо. Китайският гост изрази своето възхищение от българските творци.
„София един познат и непознат за нас град“, каза г-н Гуан Шао.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !