Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Как Борисовата градина стана Парк на ужаса

отпечатай новината

30.07.2011 09:00 | Видян 3605 пъти

Как Борисовата градина стана Парк на ужаса

Гледали ли сте психарията Проклятието Блеър? Там в една мрачна гора с клони като костеливи ръце НЕЩО СТРАШНО БРОДИ и сее смърт.

Далеч по-ужасни неща обаче стават в сърцето на София. От няколко месеца Борисовата градина не е същата. Защото листата й миришат на кръв, а пръстта й на гроб. Някакво зло се прокрадва по алеите, невидимо дебне девици, диша в храсталаците и убива.

Звучи ви като разказ от Стивън Кинг или в най-добрия случай като забравено стори за джентълмена Джак (Изкормвача), но такава е свирепата реалност в създадения през 1884 г. от швейцарския градинар Даниел Неф парк. Ние също ще бъдем безмилостни и ще ви я разкажем.

И така, ето как Борисовата градина стана Парк на ужаса...  

Няколко месеца преди на 10 юли трупът на 28-годишната Яна Кръстева да смрази кръвта на България след концерта на легендите Джудас Прийст (преводът на името на групата – Юдейски свещеник, придава още зловеща семантика на събитията), из алеите страхът вече пълзеше на каишка.

Сякаш е едно от стотиците кучета, разхождани чак до подножието на Паркхотел Москва. И където започна черната прокоба. Защото там едно след друго методично започнаха да изчезват кучета. Нещо, което паркът не помнеше. Ще се загуби куче, пък все ще се намери за ден-два, седмица максимум. Сега действителността

вие на умряло

Големи, расови кучета се продънват в земята, все едно или гората ги е изяла, или Баскервилското куче ги е сдавило завинаги. На дърветата са разлепени снимките им, но никой никога вече не чува лая им. Такива неща в добрия стар парк, който помним от онази, нашата си, София, нямаше. Ще се напият десетина наркомани, ще се сбият, ще се напикаят и ще заспят. Милицията/полицията ще ги прибере, ще ги качи на трамвая и толкоз. След мач феновете ще се сбият, ще строшат една-две пейки, две-три глави, някой автобус и после тишина до следващия мач.

Днес да те е страх да минеш и по светло. А то не е светло. Лампите са изпотрошени, старите, изтърбушени къщички за лесничеи и поддръжка зеят страховито с изкормените си прозорци – окото да ти извадят, няма да видиш. По стръмната алея между комунистическия обелиск и обсерваторията има една такава съборетина, от която зиме излиза синкав дима, а лете – зловония.

Вътре преминават сенки, но в пръстта край къщичката почти свръхестествено няма стъпки. И там, и в пустеещата като призрачен град от фаянс и бетон къпалня Мария Луиза, и в гората по линията на трамвая към Двореца на пионерите - ужасът е излязъл на излет.
От шубе даже червените рибки в езерото с лилиите измряха. Само някоя объркана жаба чат-пат излиза да подиша навън, опулва се тъпо и пак се потапя в тинята. Но така, впрочем, е и в живота.

Стопаните обаче още търсят кучетата си и чакат да им подраскат на вратата. Ала им драска само смътното усещане, че любимците им са или продадени живи, или са транжирани по виетнамски, или някъде

в някое влажно подземие някой си прави опити с тях

Ако бяха само изчезналите кучета, можеше радостно да джафкаме и опашки да въртим. Обяви за безследно изчезнали възрастни хора също взеха да се появяват по същите дървета в Борисовата градина – обикновено в гората до кортовете на Академик, и пак като при кучетата - под Паркхотела. Реквиемна гледка за бегачите рано сутрин – плющящи на вятъра бели листове с черни надписи „Търси се”, „Безследно изчезнал”, „В безизвестност от...“ и „видян е за последно в района” с черни снимки на човеци и животни.

Какво прави полицията – можем да съдим само по конските фъшкии, оставени след патрулите рано сутрин. Е, униформи взеха да се мяркат и по-дълбоко в гората, след като 5 дни след трупа на Яна, София бе шокирана от ново мистериозно убийство – пак в парка, и пак на жена. На 300 метра от лобното място на Яна – под моста над Перловската река, близо до Националния стадион Васил Левски и стадион Юнак.

За 40-годишната жертва с червена блуза, сини дънки и бели обувки, но без име и до днес - обаче МВР мълчи по партизански. Ведомството на вицепремиера Цветан Цветанов само някак гузно обяви, че между двата трупа няма връзка. Яна била убита, но непознатата умряла или от свръхдоза, или от алкохолно отравяне.

”Не е истина, че в Борисовата градина

вилнее сексуален маниак,

който убива наред“, възмути се шефът на СДВР Ивайло Спиридонов.
После от МВР успокоиха народа, че в Борисовата градина ще се сложат камери и че ще се освети всяко кътче, пейка и беседка. Но как ще убедят майките да пуснат децата си да си поиграят на воля или да отидат на мач? Когато вече страхът шушука, че в парка дебнат не само обичайните чикиджии и извратеняци (между другото много луди също се щурат нагоре-надолу), но и изверзи, които първо купуват балонче или близалка, а след това водят зад катерушките, дълбоко в гората...

 

 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !