Истинският вярващ винаги уважава...

Той е мюсюлманин, който възстановява християнски...

Меги Димчева с премиера на Чудесата в...

„Чудесата в нас“ ще се случат на 6 юни, 19:00 ч., в...

Пенсии по заслуги за Велко Кънев и Валя Балканска

отпечатай новината

03.08.2011 14:45 | Видян 2769 пъти

Пенсии по заслуги за Велко Кънев и Валя Балканска

Министерският съвет предлага на Народното събрание да отпусне пенсия за особени заслуги към държавата и нацията на българската народна певица Валя Балканска и на изтъкнатия актьор Велко Кънев. Предложението е пенсиите да са в размер на 700 лв., съобщиха от правителствената информационна служба.

Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в смолянското село Арда. Започва кариерата си през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа” – Смолян. Певицата изпълнява над 300 песни, с които освен България покорява и най-големите световни сцени.
Най-известното изпълнение на Валя Балканска е „Излел е Делю хайдутин”. Неин запис е включен в Златната плоча, изпратена в Космоса с двата американски космически кораба „Вояджър“, които през 2004 г. напуснаха пределите на Слънчевата система.

По повод 60-ата й годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство, през 2002 г. тя е наградена с орден „Стара планина”.

Велко Кънев е роден на 31 юли 1948 г. в Елхово. След като завършва ВИТИЗ, играе в Сливен и три сезона в Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов”. От 1978 г. е в трупата на Народния театър „Иван Вазов”.

Обичаният актьор има и над 40 роли в киното. Заедно с Георги Мамалев и Павел Попандов създават и групата НЛО, която е един от изразителните сатирици на нравите по време на социализма. През 2009 г. актьорът се пребори с рак на гърлото след лечение в чужбина.

В края на юли медиите съобщиха, че правителството е отказало да отпусне пенсия за заслуги на примата на българската естрада Лили Иванова. Мотивът е, че тя не е платила над 500 000 лв. данъци.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !