Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Женските маймуни са по-умни от мъжките

отпечатай новината

23.08.2011 17:00 | Видян 3882 пъти

Женските маймуни са по-умни от мъжките

Женската маймуна Бонобо изпревари групата на мъжките и си спечели титлата „най-умната маймуна в света“.

Резултатите от състезанието в две белгийски зоологически градини изненадаха учените. Изследванията на интелекта на маймуните продължават. „Все още има много въпроси, които търсят отговор“, казват учените.

Голямата дилема за специалистите е дали женското Бонобо наистина е по-интелигентно от шимпанзетата или въпросът е индивидуален.

Бонобото (Pan paniscus), известно още като шимпанзе-джудже, е вид майнуна, подобен на шимпанзето, но по-дребен от нея. Дължината му е около 60 cm, а теглото може да достигне 45-50 kg. Има изпъкнало чело и черно-кафеникава козина. Имат черни лица, розови бузи и малки уши. Със своите способности се сприятеляват лесно с хората.

Този изключителен и застрашен примат се среща единствено в Централна Африка, по-точно непроходимите джунгли на Демократична република Конго, около реките Касай и Санкуру. Поведението и живота на бонобото са почти сходни с тези на шимпанзето.

Забележителното при маймуните бонобо е, че сексът има особено важно място в социалния им живот. Нощуват на примитивни „къщи“, които строят по клоните на дърветата. Хранят се предимно с плодове, листа, орехи и т.н., ловуват жаби, мухи, гущери и др.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !