Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

12 часа улично изкуство за Деня на София

отпечатай новината

15.09.2011 13:15 | Видян 1707 пъти

12 часа улично изкуство за Деня на София

Повече от 12 часа ще продължи вторият по рода си фестивал за улично изкуство Buskers Play Out. На 17 септември (Деня на София) на площад „Св. Неделя“ между 16:00 и 22:00 ч. ще се изявят над 30 артиста. Достъпът е свободен, а сред редицата познати лица от улицата, посетителите ще могат да се насладят на нежната арфа на Диана Тодорова, перкусиите на Бъни, акустичните звуци от китарите на Еди и Петър Георгиев, дръм-шоуто на триото Street Percussion Band (Еленко, Ники и Гого).

Сред артистите на фестивала са и легендарната за столицата формация G.L.A.D., които даряват изкуството си на улицата повече от 10 години. Това са Люба – цигулка,  Ален – контрабас, Домби - китара, вокал,  Гец – кахон. В репертоара на бандата влизат много айриш, блус, суинг и реге мелодии, а също и авторска музика. Атракции за зрителите обещава и Aisha от “Joko Dance”, която ще провокира публиката с оригинални африкански танци.

След 22:00 ч. фестивалът се пренася в клуб MIXTAPE 5, където специално сформиран за събитието джем бенд ще импровизира с Dokle & Greesh и Рут Колева. Малко преди тях зад пулта в клуба ще застане познатият на българската публика DJ DHARBA. С двучасов сет фестивалната нощ ще закрие DJ AngeLove (част от австрийския лейбъл JAZZIT), който не подчинява звученето си на определен стил, но пък често обича да добавя към електронния си подбор балкански и други топли мотиви от по-южните страни и континенти.

„Buskers Play Out няма да е поредното събитие, което дава повод да се съберем, попеем и посвирим. Сериите от събития, посветени на уличните артисти, имат много по-сериозен замисъл и цел. Те променят отношението към тези изпълнители в България, като демонстрират техния талант. Всеки един творец, независимо от неговия статус и популярност, може да използва улицата за сцена на своето изкуство.

Така контактът с публиката е по-близък и интимен. В дългосрочен план, вярваме, че ще провокираме все повече артисти да представят уменията си на открито в България“, споделиха организаторите от Teren Music. “Имаме амбиция да обособим средище в София, подобно на "Ковънт Гардън" в Лондон, което ежедневно да посреща този тип изяви на артистите. Границата между уличен и сценичен изпълнител е по-скоро условна и се надяваме на подкрепа, както от артистите, така от публиката и институциите“, допълниха те.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !