Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Приеха декларация за контрола върху популацията на кучета в ЕС

отпечатай новината

14.10.2011 11:45 | Видян 2162 пъти

Приеха декларация за контрола върху популацията на кучета в ЕС

Четири месеца след инициирането си, Писмена декларация 26 за контрола върху популацията на кучета в ЕС събра подписите на над 50% от членовете на Европейския парламент. По този начин официално се признават негативните последици от увеличаващия се брой нежелани животни-компаньони в Европа и нуждата от разработване на стратегии за справяне с проблема, като се призовава Европейската комисия да предприеме съответни действия.

Декларацията, инициирана от депутатите Дачиана Сърбу и Адина Валеан от Румъния, Елизабет Йегле (Германия), Раул Ромева и Руеда (Испания) и Януш Войчеховски (Полша) дава възможност на Европейския парламент да призове Европейската комисия да направи оценка на ситуацията с нарастващия брой на  кучетата в съюза и да впише животните-компаньони в следващата Стратегия за защита на животните и в законите, касаещи здравеопазването на животните.

„Това е голяма стъпка за прилагане на мерки за отговорното отглеждане на кучетата в Европа,” коментира Марлене Вартенберг, директор на Офиса по европейска политика на „Четири лапи”. „Щастливи сме от постигнатия резултат след четири месеца интензивно лобиране в Брюксел и Страсбург заедно с Еврогрупата за животни и Международния фонд за защита на животните (IFAW).”

Счита се, че в Европа има около 120 милиона кучета и единствено приемането на цялостна стратегия за контрол върху популацията и за популяризиране на отговорното отглеждане на кучетата ще позволи намаляване на броя на изоставените животни. Липсата на контрол върху развъждането и възпроизводството, както и на общи стандарти за контрол върху популацията в рамките на ЕС от една страна представлява риск за общественото здраве, а от друга са причина за страданието на хиляди животни.

Най-важното в Декларацията е призивът към Европейската комисия да подсигури спазването от страните-членки на чл. 13 от Договора за функциониране на ЕС, признаващ животните за „същества с усещания”. Първата стъпка към прилагането на заложените в Декларацията принципи е идентификацията и регистрацията на всички кучета и котки. Чрез тях ще бъде възможно проследяването на животните и техния здравен статус, ще се повиши нивото на отговорно отглеждане и ще се ликвидира незаконната търговия с кученца и масовото избиване на бездомни животни.

Писмена декларация 26 е подкрепена от 10 евродепутати от България: Антония Първанова, Илиана Йотова, Мария Неделчева, Надежда Нейнски, Филиз Хюсменова, Владимир Уручев, Владко Панайотов, Евгени Кирилов, Метин Казак и Станимир Илчев.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !