Плановете на Кейт и Уилям за таен...

Принц Уилям и Кейт Мидълтън кроят изненадващи планове да...

Призовавам кмета Терзиев да направи 2...

"Внасям писмено предложение в СО" Призивът на...

"Имало едно време на Изток" се завърта тази вечер

отпечатай новината

19.10.2011 15:15 | Видян 4514 пъти

Новият български филм "Имало едно време на Изток" бе показан за първи път пред журналисти вчера, 17 октомври, в столичното кино Euro Cinema. Документалната лента, базирана на книгите на Георги Стоев, разказва за знакови личности и събития на българския преход чрез прийомите на киното.

В пресконференцията взеха участие режисьорът и продуцент Демир Янев и операторът Мартин Балкански, както и македонският актьор, завършил НАТФИЗ, Кирил Трайковски (в ролята на Поли Пантев) и гласът зад кадър Петър Мелтев.

Историята зад филма и кое е общото между Георги Стоев и Оливър Стоун

"В основата на този филм са две теми: истината за прехода и цената на един български живот", каза режисьорът Демир Янев. Той напомни, че след убийството на Георги Марков, на прага на влизането на България в Европейския Съюз, беше убит човек, който пише книги, изявил желание пред правораздаващите институции да свидетелства срещу поръчител на убийство. Човек с чисто съдебно минало и без нито една регистрация в полицията. 
Янев изрази съжаление, че за обществото и медиите този човек остана с лепнатото прозвище "писателят-мутра" и направи паралел с живота на режисьора Оливър Стоун. "Той също се е борил за нещо спорно, бил е във Виетнам, избивал е виетнамци и си го признава, но никой не го нарича 'режисьора-убиец', нали?".

Според Демир Янев най-ценното в случая с Георги Стоев е християнският порив за преображение от борец на писател. Той смята, че книгите му нямат за цел да носят художествена стойност, а да споделят някакви истини. По подобен начин и филмът "Имало едно време на Изток" няма интелектуални амбиции, сподели режисьорът, а е по-скоро "компресия на прехода, разказан кинематографично".

 

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !