Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Гласуваме за президент

отпечатай новината

30.10.2011 08:22 | Видян 1135 пъти

Гласуваме за президент

Днес България трябва да избере своя нов президент, както и кметове в 172 общини. На втория тур на президентските избори се борят двойките Росен Плевнелиев – Маргарита Попова и Ивайло Калфин – Стефан Данаилов. На балотажа ни очакват по-малко кандидати и по-малко и по-къси бюлетини. На втория тур вече не се гласува за общински съветници, а само за държавен глава и кметове.

И днес може да се гласува само със знак Х, задължително със син химикал, в квадратчето срещу името на избрания кандидат. Допуска се излизане от квадрата, без обаче да бъде засегнат съседният. Иначе може да се поиска нова бюлетина. Всеки избиращ има право на една грешка.

Преди да влезе избирателят в „тъмната стая“ член на секционната комисия поставя печат, а след попълването й и втори. Може да се гласува с до 3 бюлетини. Една – за президент, а ако не са избрани кмет на община и кмет на кметство, ще има още една или две.

В 18 областни центрове в страната се провежда втори тур на местните избори. Битката за кметския пост продължава в Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Ловеч, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол. В девет от областните гладове битката е между ГЕРБ и БСП. Единственият областен център, където на балотажа няма да участва представител на ГЕРБ, е Търговище – там сблъсъкът ще е между БСП и ДПС.

В общо 172 общини днес се провежда балотаж за кмет. В 11 селища избират между трима кандидати, тъй като там двама от тях са с равен брой гласове. Останалите 92 общини вече си избраха кмет на 23 октомври.

Изборният ден започна в 6 часа и трябва да приключи в 19 часа. Ако пред секциите има избиратели, които не са упражнили вота си, то гласуването може да продължи до 20 часа. В този случай член на секционната избирателна комисия трябва да събере личните документи на гласоподавателите.

Първият тур на вота 2 в 1 бе съпътстван от дълги опашки и висене пред секциите, тъй като хората се бавеха в тъмните стаички заради дългите бюлетини. На много места броенето вървеше бавно, а столичната ОИК предаде с огромно закъснение изборните книжа в ЦИК. Затова и ЦИК обяви резултата от първия тур с ден по-късно от законовия срок. Членове на СИК масово се отказаха да участват в тях на балотажа и спешно трябваше да бъдат търсени техни заместници.

Днешният втори тур на изборите съвпада с преминаването ни към зимното часово време. Така че не забравяйте да преместите стрелките на часовниците си с час назад.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !