Не благодари на бг режисьора си К....

Изпълнителката на едната от двете главни роли във филма...

Палма за метресата на руски олигарх,...

Златната палма на 77-ия фестивал в Кан отиде при...

Започва "Банско филм фест"

отпечатай новината

23.11.2011 16:30 | Видян 1505 пъти

Започва

Започва единадесетото издание на Международния фестивал на планинарския филм „Банско филм фест”. Това е най-голямата проява на планинарската култура в България и е едно от най-значимите събития в културния афиш за Банско тази зима.

Общо 100 филма ще бъдат прожектирани в рамките на фестивала, от които 15 са български продукции. 30 страни ще представят лентите си на тема планинарски и екстремни спортове, както и бит и култура на планинските народи.

Опазването на планинската природа, приключенията и пътешествията също са теми на кинопродукциите, които ще бъдат показани на феста.

Някои от продукциите са посветени на историята на алпинизма и планинарството по света. Сред заглавията са: „Кой е бил първи на Еверест?“ (Австрия, 2011, Гералд Салмина, 99`), посветен на загадката от 1924 година, предизвикана от изчезването на Мелъри и Ървин, „Звездите на Монблан“ (Франция, 2000, Петер Лацко, 52`), който представя най-важните фигури в историята на европейския първенец.

Филмът „Психоанализа-2″, който пък представя най-екстремните форми на катеренето и най-изявените им представители, се състои от цели 5 части.

„Светите места в България“ е една от българските ленти и ще бъде представена от Георги Чараклиев, създател на най-големия сайт за сакралните пунктове на Балканите.

Финалът на банския кинофестивал е на 27 ноември и програмата му ще включва и няколко концерта. Те ще бъдат изнесени от Ян Карпиел-Булецка и неговата прочута група от Закопане, която е свирила по време на световно турне с квартета на един от най-големите съвременни джаз-саксофонисти Збигниев Намисловски.

Проф. Владимир Радулов – пиано, Венцислав Благоев – тромпет, Невилиян Гемижев – кларнет ще пренесат публиката си в Ню Орлийнз, когато там се е раждал джазът.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !