Палма за метресата на руски олигарх,...

Златната палма на 77-ия фестивал в Кан отиде при...

13-годишна роди по време на училищна...

13-годишна ученичка роди дете по време на училищна...

България подари 48 млн. на Златните и Славчо Христов

отпечатай новината

28.12.2011 12:45 | Видян 4963 пъти

България подари 48 млн. на Златните и Славчо Христов

За модернизация на пречиствателната станция в курорта Златни пясъци ще бъдат отпуснати 48 млн. лв. С толкова ще почерпим дружеството, което държи инфраструктурата и възловите хотели в черноморския курорт. По времето на Костов той беше приватизиран от любимия му ресторантьор, превърнал се в банкер и олигарх Славчо Христов - главата на премиерския кръг Олимп.

Парите ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Околна среда", а договорите за тях бяха подписани предколедно от министъра на околната среда Нона Караджова.

Златни пясъци все още работи с пречиствателната станция от зората на курорта през 70-те години на миналия век. Тя е с капацитет за около 13 000 обитатели, но още при пускането й е обслужвала 18 000 – 19 000 души. В момента през лятото тя поема фекалиите на 32 000 души само в Златни пясъци, при положение че към нея се стичат отпадните води и на съседните курорти – Слънчев ден, Ален мак, Ривиера, Журналист, кв. "Чайка", казва Николай Недков от надзорния съвет на "Златни пясъци" АД.
Ако държавата не бе направила този мил и нескромен подарък на олигарха Славчо Христов, курортът за поредно лято щеше да бъде пред екокатастрофа. Не е тайна, че след голямото застрояване от 1998 г. до 2008 г. всяка година в началото и насред сезона фекалии изригваха като шадравани на различни места във ваканционния комплекс.

Тръбата за отпадни води и фекалии пък бе запушена и се зауства на 500 метра в морето, а не както е резонно – на една миля. Не може да бъде построена нова пречиствателна станция, защото цялата инфраструктура е ПОДАРЕНА на “Златни пясъци” АД  при приватизацията. Както писа в свое разследване известният варненски сайт afera.bg, скандалната приватизация на туристическия комплекс “Златни пясъци” е осеяна с минирано поле, което може да срути окончателно туристическия имидж на България.
При осъществяването на сделката за комплекса правителството на Иван Костов харизва, наред с хотелите и цялата инфраструктрура на курорта на богопомазаните негови “велможи”, начело със Славчо Христов.

Новите господари на комплекса притежават както улиците и пътищата, наречени от тях витиевато алеи, така и ВиК и Енерго съоръженията.

На Златни пясъци не може да бъде построена нова пречиствателна станция, а тръбата, която отвежда отходните води и фекалии е заустена на 500 метра от плажната ивица в морето, а не както е по норми – на една миля разстояние.

Това ознавача в прав текст, че туристическия комплекс Златни пясъци може да предизвика екокатастрофа и да потъне целия във фекалии.

Испанска фирма е проявила интерес да построи пречиствателна станция на комплеска, и то за шест месеца, но това няма как да се случи, тъй като всичко е собственост на новите чорбаджии на Златни пясъци, които до този момент всеки сезон живеят с този проблем като на магия. И категорично са отказвали какъвто е разговор с общинските власти за връщане на инфраструктурата.

На въпрос на afera.bg как е възможно до този момент собствениците на комплекса да не са си мръднали пръста да решат проблемите с инфраструктурата на Златни пясъци, местният лидер на БСП Борислав Гуцанов отговори: “Този въпрос е много сериозен и е изтърван за решаване през годините, мините са заложени още в приватизационния договор. Затова трябва спешно да бъде намерен начин да се реши , защото туристическия имидж на страната може да се срути.

Цялата приватизационна сделка е много странна, защото има заложени много мини. Много е странно как там е написано, че улиците и пътищата са алеи. Много е важно да бъдат овладяни процесите, които текат на Златни пясъци – от една страна строителството и презастрояването му, и от друга – всички тези временни обекти, които са разположени на територията на комплекса също трябва да се намери начин да бъдат овладяни. Обектите там трябва да бъдат силно ограничени и в переспектива да бъдат премахнати, тъй като никой не желае да вижда битпазар. ”

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !