Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Зелен октопод точи 10 млн. лв. с рекет

отпечатай новината

30.12.2011 13:00 | Видян 3035 пъти | Гласували 1

Зелен октопод точи 10 млн. лв. с рекет

Алчни еколози, групирани като истинска мафия, за малко да успеят да затворят Витоша за скиори. Законът за горите, приет преди около половин година под натиска на екологични организации, наложи изключително рестриктивни мерки за развитието на ски туризма. Това принуди инвеститора „Витоша ски” АД да удари ключа на пистите в планината на софиянци. А зад мръсната афера стои същински зелен октопод, който от години живее на гърба на родния туризъм.

„Витоша ски” нямаше как да не стигне до решението зима 2011-2012 да е без снежни спортове, след като години поред прътът на еколозите проваляше и най-малкото действие за промяна на окаяното състояние. Дружеството обясни, че до тази крайна мярка се е стигнало заради „обективната невъзможност зоната да работи законово”. Основната причина са проблемите от новия Закон за горите. „Витоша ски” например дори не може да прочисти просеките на съоръженията, което ги прави опасни. За ползването на ски пистите пък следва да бъде сключен договор за наем.

От Природен парк „Витоша” изобщо не се трогнаха от скандалната ситуация. Според тях на раздрънканите лифтове нищо не им пречи да возят хора. В офанзивата моментално се включиха и дежурните еколози, „изхранващи” се от години с подобни акции.

Отдавна са известни и съвсем топлите чувства между директора на Природен парк „Витоша” Тома Белев и еколозите. Срещу ските на Витоша, от една страна, натиска той, а от друга, жена му Весела Кавръкова. Тя е представител на WWF за България. В групата, наречена официално „За да остане природа в България”, е и друга двойка – Андрей Ковачев, председател на сдружение „За земята“ и бивш съпредседател на партия „Зелените“, със съпругата си Катерина Раковска – и тя от WWF. Както и друг роднина – Петко Ковачев, от партия „Зелените“. Тази роднинска компания се представя като лицето на екологичната общност в България.

Тома Белев управлява планината Витоша – в частта й със статут на природен парк, още от 1999 г. Тогава небезизвестната ексцентрична синя депутатка Свободка Стефанова ходатайства за него. В семейната задруга обаче блести името Симеон Марин – син на вицепрезидента Ангел Марин. Дейността на групата с чадър от президентството на Георги Първанов е мащабна. Чрез над 50 сдружения и фондации покрива територията на цялата страна. Участие на Андрей Ковачев във Висшия екологичен експертен съвет към Министерството на околната среда и водите им помага през годините за пряк натиск и влияние върху всички инвестиционни проекти в България, независимо дали са частни, или публични.

Големият удар, разбира се, е „Натура 2000″, за да се стигне сега до схватката с „Витоша ски”. Да, като част от Европейския съюз България спазва цялостните правила и норми за съхранението и управлението на природата. Но под натиска на екологичната клика предишните властници официализираха в защитени зони по „Натура 2000″ да са 35% от територията на страната. Докато например за Австрия са 9%, за Германия – 8%, за Франция – 9%. Като със сигурност споменатите три „алпийски” държави не са си унищожили планините, тъкмо обратното – зимният туризъм процъфтява в идеални природни условия.

В България против всякакви правила и европейски директиви процесът „Натура 2000” е възложен на частното екосдружение „Зелени Балкани“ с председател пак Тома Белев. А вицепрезидентският син Симеон Марин се настанява в кабинет на третия етаж в сградата на Министерството на околната среда и водите. Експерти коментираха за „Всеки ден”, че със сериозното финансиране се развихря истинска вакханалия по заснемане и регистриране на зоните за „Натура“. Съвсем целенасочено са включени всички подходящи територии за развитие на летен и зимен туризъм. Целта била „тотален контрол върху всички инвестиционни намерения и същевременно усвояване на още средства, защото годишно

8 млн. лева са определени за мониторинг върху зоните за „Натура“. Тези пари също се получават от „Зелени Балкани“. Още тогава се заговори за „зеления октопод”, който и досега плаче за проверка. В тази връзка и планината Витоша е важна част от проекта за усвояване на средства, като Тома Белев е шеф на природния парк. Специалисти уточниха, че държавната длъжност носи куп дивиденти – получава информация от земеделското и от екологичното министерството за всички вътрешни и международни програми. Освен бюджет е имало и безвъзмездни средства от бившето Министерство на държавната администрация с цел „повишаване на административния капацитет на парковете”.

Разходите били отчетени като срещи, събития, семинари, доклади, командировки. От 2010-а се усвояват 2 млн. лв., получени от Министерството на околната среда и водите за запазване на биоразнообразието на Витоша и изграждане на екопътеки, заслони и друга туристическа инфраструктура. Още 1 290 000 лв. са отпуснати от същото министерство за подобни дейности. Простата сметка показва, че роднинският зелен октопод усвоява над 10 млн. лв. годишно от „полезните” си за природата дейности.

А който е ходил скоро на Витоша, със сигурност може да каже, че не личи такива големи суми да са вложени. А запознати твърдят, че в същото време са десетки незаконните обекти, изградени с разрешението на природния парк. Вече има издадени и заповеди за премахване на някои от тях от дирекция „Контрол по строителството“ на Столичната община.

Неведнъж е искано уволнението на Тома Белев като директор на парк „Витоша“ „заради нарушаване на Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси”. В същото време обаче той използва накуп неправителствените организации, които ръководи, за натиск във всички посоки. Засега Витоша остава заключена поне до края на януари. Макар че за първи път това правителство последва логиката да защити туризма ни. Министерският съвет в сряда одобри поправки в Закона за горите, с които да се отменят убийствените за туризма крайни мерки. Сега се чака парламентът да се произнесе по казуса след ваканцията.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !