Жената на Домусчиев с Хилари, обръща...

Жената на Домусчиев с Хилари, обръща се "на ти" към нея:...

Българският филм Петя на моята Петя с...

Един от най-популярните български игрални филми за...

Кризата в Европа си тръгва

отпечатай новината

03.01.2012 09:45 | Видян 1083 пъти

Кризата в Европа си тръгва

2012 година може да не се окаже толкова лоша, колкото мнозина икономисти очакват. Данните от последните дни на старата година говорят, че европейските страни тръгват нагоре, а това означава, че след няколко месеца трябва да го усетим и ние в България. По същия начин и кризата започна при тях в средата на 2008 година, а в нейния край стигна до нашата страна.

21,5% ръст на празничното потребление отбеляза авторитетният английски всекидневник Файненшъл Таймс. Това са неочаквано високи данни дори за най-големите оптимисти, коментира вестникът. Според Дейли мейл само на 26 и 27 декември и то само магазините за дрехи и обувки в Лондон са завъртели невероятните 4,3 милиарда паунда или 10 милиарда лева. Хората по основната търговска улица в града Оксфорд Стрийт пазаруваха ударно, въпреки че метрото по централната линия, минаваща под артерията бе в ремонт, а пред спортен магазин се случи убийство. Вестите са отлични, защото ако трендът се запази, това означава, че хората започват да харчат, а това ще задвижи първо търговията, а после и производството и ще доведе до стопански ръст. На Оксфорд Стрийт се продават стоки от цял свят, включително и български ишлемета. Така че връзката е пряка.

Новината за уникалните покупки дойде заедно с данните на една от най-големите компании в цяла Европа – Еърбъс. Френско-германският консорциум е един от най-едрите на Стария континент, храни със стотици милиарди двете най-големи държави, а оттам и целия ЕС, създава десетки хиляди работни места. Освен всичко е и тясно свързан с Луфтханза Техник, чиято възлова база – инвестиция за десетки милиони евро, направена през 2011 г., е в София. Продажбите на Еърбъс за миналата година са исторически рекорд – 1378 самолета при досегашен връх от 1341 в най-добрата предкризисна 2007 г.
Става въпрос за приход от 140 милиарда долара (над 220 милиарда лева) или по стотина милиона в зелено на самолет.

Американският Боинг остава далеч назад. Успехът се дължи на по-екологичния нов модел на масовия Еърбъс А 320нео, който гори 15% по-малко керосин.   

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !