Ким Кардашиян разкри какво наистина я...

Ким Кардашиян разбива дългия списък с неща, които търси...

5-те най-успешни момчешки групи в света

1. Джонас Брадърс Jonas Brothers, момчешка група,...

Защитници на културно-историческото ни наследство се събират в Пловдив

отпечатай новината

13.02.2012 14:00 | Видян 1803 пъти

Защитници на културно-историческото ни наследство се събират в Пловдив

Професори от различни висши училища, творци и журналисти ще представят организацията за защита на културно-историческото ни наследство Велика БОЛГАРИА в галерия ТракАрт в най-стария град в Европа - Пловдив, на 18 февруари т.г.

Учредителите на патриотичното сдружение -  професорите-историци Петър Чолов и Евгений Сачев, професорът от ТУ и създател на първия български електромобил Сашо Драганов, специализиралият в Сорбоната офалмолог доц. д-р Красимир Коев, рекламният мениджър Силвия Николова, журналистите Патриция Кирилова и Рум Марк, създателят на интеликрацията Давид Леви и строителният предприемач Даниел Делчев избраха за събитието един от най-хубавите градове в България заради древната му история.

"Най-старите следи от селище на днешен Пловдив са от неолитическия период, датиращи от близо 8000 г. пр. Хр. Британски археолози публикуваха резултатите от последните си изследвания на древните градове. Според класацията, публикувана в британския вестник „Дейли телеграф”от 2009 г., Пловдив е шестият най-стар град в света. 

Най-стар съществуващ град в Европа е Пловдив, а в света е палестинският град Йерихон. Според "Дейли телеграф” градът е създаден през 4000 г. пр. н.е. Вестникът цитира гръцкия писател Лукиан, който пише: „Това е най-големият и най-прекрасният от всички градове. Красотата му сияе отдалече.” Пловдив е  по-древен  от градовете Рим, Атина, Константинопол", пише в своя статия един от учредителите на сдружението доц. д-р Красимир Коев.

Галерия ТРАКАРТ ще събере десетки гости, приели присърце идеята за опазването на културно-историческото ни наследство. Тя се намира в подлез „Археологически”, където са реставрирани римски подови мозайки от ІII – IV век сл.Хр.

В нея има няколко постоянни и уникални експозиции - «Стъклото в античното  изкуство”, проследяваща развитието на стъклопроизводството в рамките на 9 века - от V в. пр. Хр. до IV в. сл. Хр. "Прототракийски портрет”, който включва керамични предмети и съдове от енеолит и неолит - Култура”Марица” и „Римски миниатюрен портрет” от I в.пр Хр. до I в. сл. Хр.

"Надяваме се повече българи да се изпълнят с оптимизъм като знаят, че огромният български потенциал не е изчезнал през годините и за разлика от медийните герои, които са като въдзух под налягане - популярни, но ненужни, истинските българи не спират да градят, за да ни има и утре", е всеобщото мнение на учредителите.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !