Македонци пристигат в Съни бийч с...

Група македонци ще пристигне в хотела в „Съни бийч“ тази...

Ергенът отпрати Барбара и Виктория

Състезателката по борба Барбара Иванова и спортният...

Сменят ЕГН-то с чип

отпечатай новината

23.02.2012 09:30 | Видян 1920 пъти

Сменят ЕГН-то с чип

Идва краят на добрите стари ЕГН-тата. Това стана ясно от думите на транспортния министър Ивайло Московски. Съвсем скоро ще можем спокойно да забравим 10-те цифри, които ни служат за идентифициране. Вместо тях предстои да бъдат въведени електронни чипове, които ще ни спестят безкрайно редене по опашки и чакане пред вратите на чиновници.
Картата с електронен чип ще замени Единния граждански номер, заяви транспортният министър. С нея  всеки ще може да се идентифицира пред администрацията.

Това е поредното улеснение, което предстои да бъде въведено със създаването на електронното правителство. То ще бъде част от неговия втори етап, съобщи Московски.
Новите карти ще позволяват хората да ползват административни документи от дома си, удостоверявайки самоличността си с чипа, вместо с ЕГН, обясни заместник-министърът по транспорта Валери Борисов.
Освен, че новите чипове ще ни спестят време, те ще бъдат и по-евтини от старите лични карти. Проектът трябва да бъде готов в края на тази година и в началото на следващата да бъдат издадени първите карти.
Чипът на практика ще може да се използва като две в едно - ЕГН и електронен подпис, който обаче на първо време ще служи само пред администрацията. След 2014 г. с него ще можем да си служим и при банкови операции.

На по-следващ етап в е-картите ще влезе и здравното досие на притежателя им.
Преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов и министърът на транспорта и информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски дадоха старт на електронния обмен на данни между пет държавни администрации.

В началото на месеца стана ясно, че електронното управление ще глътне нас 51 млн. лв. само през тази година. То е един от приоритетите на сегашното правителство.
До 2015 г. изпълнението на стратегията за е-правителство ще струва общо над 204 млн. лв.
Ефектът от използваните досега пари обаче е почти нулев, защото все още не е създадена информационна система от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Тя е необходима, за да може отделно направените системи на държавни ведомства и общини да се свържат в едно цяло.

В момента у нас има функциониращи няколко онлайн услуги в отделни администрации като част от електронно правителство - това са Националната агенция за приходите (НАП), Търговския регистър, Националния осигурителен институт (НОИ) и някои общински администрации.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !