Бащата и братът на Ергенката Надежда...

Бащата на Надежда Вишева, която стана финалистка в...

Отиде си най-старата жена в Гърция,...

Най-възрастната жена в Гърция е починала на 119-годишна...

Скоро ще се гмуркаме с Google Earth

отпечатай новината

26.02.2012 08:32 | Видян 2761 пъти

Скоро ще се гмуркаме с Google Earth

Google Earth скоро ще предлага на потребителите да "плуват" край Големия бариерен риф до Австралия, седнали удобно на стола пред компютъра, съобщи в. "Дейли мейл".

За виртуалното гмуркане на 100 м под океанската повърхност са свързани над 50 000 снимки.

Проектът Catlin Seaview Survey е в рамките на първото задълбочено изследване на състава и състоянието на кораловите рифове. Учените се надяват данните от него да покажат как климатът и други промени в околната среда се отразяват на екосистеми като Големия бариерен риф. Според проф. Ове Хьог-Гулдберг от университета на Куинсланд визуализирането на проекта ще намали пропастта между научните познания и осведомеността на обществото.

"Проектът се състои от серия изследвания, които ще разкрият на хората един от последните непроучени райони на Земята: океаните. За първи път в историята разполагаме с технология, която да излъчи откритото и самата експедиция чрез Google. Милиони хора ще могат да видят живота, науката, магията, които съществуват под повърхността на нашите океани", каза проф. Хьог-Гулдберг.

Първоначално сърфиращите ще могат само да се гмуркат виртуално и да гледат рифа на картата, но в бъдеще целият проект ще бъде интегриран в Google Earth и потребителите ще имат 360-градусова панорама.

След няколко години изследването ще стане глобално, за да бъдат показани важни райони от океаните по целия свят.
 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !