12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Антон Кутев: Чудя се как още не са ме арестували

отпечатай новината

12.03.2012 09:39 | Видян 3943 пъти | Гласували 1

Антон Кутев: Чудя се как още не са ме арестували

Господин Кутев, защо почти никой не обърна внимание на скандалния факт, изнесен от Вас, че само за 2010 г. просветният министър Сергей Игнатов е взел 30 000 лв. допълнително и то от Нов български университет, който ще бъде облагодетелстван от бъдещия закон за висшето образование с държавна субсидия?

Защото на властта така ѝ е изгодно. Все пак е добре да имаме предвид, че отговорност за съдбата на страната носят главно политиците, но не само те. Медиите също са власт и там също е необходимо мъжество и гражданска позиция. Дано повече ваши колеги си дават сметка за това.
 
Като партиен спец по пиара, не Ви ли се струва странно, че ГЕРБ сами раздухват седмици наред скандала с бонусите като не спират да говорят за него?

Те си мислят, че номера от преди 2 години ще им минава вечно. Тъй като нямат отговор за безобразията си, единственото нещо, което им дойде наум е да прехвърлят на предишните – „Ама те са взимали повече!”. Е, съжалявам, ама народът трева не пасе. Вас хората ви избраха за да направите така, че да живеят по-добре, а се оказа, че по-добре живеете единствено вие!
 
Как приемате шегата, че вашето управление е дало най-големия бонус в историята - 600 милиона коледни добавки за пенсионерите?

Хич не е шега. 600 милиона са коледните добавки, но около 10 милиарда са дадени в повече над пенсиите, които заварихме. Правителството на Станишев започна управлението си при около 3.5 милиарда годишен обем на пенсиите, а си тръгна при около 7 милиарда. Т.е. 10 милиарда е само покачването, осигурено от нашето правителство. Сегашното правителство не е помръднало и с лев, но пък  цените са се покачили с 50%. Резултатът е, че всички обедняваме!
 
Рекордьор в сегашната власт по бонуси е шефът на Комисията за хазарта с над 49 000 лв. за него и над 13 000 за шофьор в институцията. Единственото, което тези хора произведоха - особено шофьора, е проект за закон, а Вие и него не харесахте, защо?

Цинично е да се раздават такива бонуси, когато 70% от населението изнемогва. Бонуси са раздавани и преди, но когато безработицата е под 6%, както беше при Станишев е нормално да дадеш на администрацията бонус. Но когато е 12%, както е сега, за какво ги даваш? Когато имаш над 6% икономически растеж е нормално да стимулираш администрацията, но когато си в пълен застой и пред провал на икономиката, тогава какво стимулираш с бонуси? Когато имаш с 6 милиарда намаляване на външния дълг и с 4 милиарда повишаване на фискалния резерв, което Станишев направи, е нормално да стимулираш Министерството на финансите. Но когато си намалил фискалния резерв с 4 милиарда, а си увеличил външния дълг с още толкова, тогава защо им даваш бонуси? А относно закона за хазарта ние не сме против закона, а само против текстовете, които касаят следенето в интернет.
 
Какво й е толкова лошото на АКТА? Вярно ли е, че човек може да влезе в затвора, ако препрати някому някой от знаменитите постинги на първата дама Юлияна Плевнелиева?

Проблемът с АКТА не е български. Интернет остава единствената свободна среда засега и аз не искам да позволяваме нито на властта, нито на корпорациите да се намесват там. Това е принципен въпрос – искам си свободата и съм сигурен, че е възможно да я постигнем. А в затвора в днешна България, както видяхме, можеш да влезеш по десет различни прични. Филмите са само единадесетата.

Тук както знаем първо те набиват, после те арестуват, след това правят обиск в къщата ти и едва след това казват, че си крупен престъпник, защото са намерили 5 кутии цигари без бандерол във вас. Честно казано, нищо чудно и вкъщи да има толкова, защото примерно от Украйна мисля, че си купих бокс с някакви техни цигари. Там вероятно няма бандерол. Как не се е сетил Цветанов още да ме арестува, не знам. А честно казано и за файловете не съм сигурен. Не дай си боже на някой от лаптопите да стои някоя непредвидливо свалена песен и ето, че и аз ще се окажа контрабандист. 
 
Бихте ли могли да обясните кратко и ясно за публиката какво Ви кара все още да се борите срещу шистовия газ?  Има ли наистина опасност правителството отново да пусне Шеврон?

Винаги има. Натискът на парите е огромен, а министрите на ГЕРБ недвусмислено показаха, че шумът на банкнотите е по-силен от реактивен двигател. Като добавим и комбинираното въздействие на американското посолство и Хилари Клинтън, ето ви достатъчно основание да „преосмислим ценностите” на група екологични наивници?
 
Как ще се оправдаете пред онези, които ще Ви обвинят, че лобирате за Русия и Газпром?

Няма да се оправдавам. Ще кажа, че Русия е държавата, в която има нефт и газ. Лично аз предпочитам да ги добивахме в Банкя, но там има само минерална вода.
 
Зарадвахте ли се на победата на Путин на изборите при братушките?

Не. Но смятам, че беше логична. И категорично твърдя, че беше честна. Аз бях наблюдател на изборите там и ви казвам, че ако в България изборите бяха толкова честни и прозрачни, сега Плевнелиев нямаше да бъде президент на държавата.

 

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !