Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Джеймс Камерън покорява морските дълбнини

отпечатай новината

21.03.2012 12:15 | Видян 1781 пъти

Джеймс Камерън покорява морските дълбнини

Джеймс Камерън ще се спусне сам с батискаф до дъното на Марианската падина, съобщи Би Би Си. Отличеният с три награди Оскар за работата си по Титаник - втората най-доходоносна кино продукция в историята след Аватар, отново негово дело, обяви плановете си да се спусне с подводница до дъното на най-дълбоката океанска падина в света – Марианската.

На практика хората не са правили никакви изследвания на тези дълбочини, обяснява Камерън. Самият той отдавна се интересува от морските дълбини. Роден в Канада, Камерън се мести в Калифорния на 17-годишна възраст. Учи физика в колежа “Фюлъртън Джуниър”, преди да се насочи към киното. Две от най-големите му страсти - правенето на филми и гмуркането, се обединяват във филмите “Бездната” и “Титаник”. Сега 57-годишният Камерън ръководи своята 8-а дълбочинна експедиция. Пилотираната подводница е разработвана 7 г. от инженерния му екип.

Режисьорът иска да вземе проби, които ще помогнат за изследвания в областта на биологията, микробиологията, астробиологията, морската геология и геофизиката.
Досега на дъното на Марианската падина, която са намира на 11.03 км под морското равнище в западния Пасифик, горе-долу по средата между отвесната въображаема линия, свързваща Япония с Папуа Нова Гвинея, са достигнали само двама души.

Излизането на повърхността според Камерън е най-опасният момент в целия експеримент. Вероятно ще е вечер и навигационните системи трябва да помогнат на двата чакащи наблизо кораба да намерят бързо подводницата, тъй като Камерън е заключен в нея. После пак с кран тя ще бъде вдигната на палубата.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !