Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

11 факта за водата и връзката й със здравето

отпечатай новината

24.03.2012 09:04 | Видян 1387 пъти

11 факта за водата и връзката й със здравето


Всеизвестен е фактът, че човешкото тяло е изградено от 55% до 78% вода. Всички тъкани и органи съдържат главно вода. В мускулите, например, съдържанието й е 75%, в мозъка – 90%, в костната тъкан -22%, а в кръвта 83%.
Поради тази причина консумацията на вода има изключително благоприятно действия върху психическото и физическото състояние на организма, пишат от puls.bg. Ето и как може да помогне.

1. За отслабване

Консумацията на вода помага за намаляването на излишните килограми. Тя ускорява процеса на разграждането на мазнините и редуцира възможността за тяхното натрупване. Честото пиене на вода намалява усещането за глад и потиска апетита. Тя не съдържа никакви калории.

2. При главоболие

Водата е естествено "лекарство" срещу главоболие. Една от честите причини за появата му е именно дехидратацията. Мозъкът е изграден от 90% вода, когато съдържанието й намалее се получава неприятно главоболие, като по този начин мозъкът предупреждава за нуждата от вода.

3. За хубав и младежки вид

Правилната и добра хидратация на кожата е в основата за поддържането на младежкия й и сияен вид. Водата овлажнява, омекотява и повишава еластичността на кожата, като същевременно с това подхранва тъкани и клетките й.

4. За по-добрата концентрация

Консумацията на вода „подхранва“ мозъка, като по този начин засилва концентрацията, паметта и намалява умората по време на работа. Специалисти съветват винаги да се разполага с шише с вода на бюрото. Важно е то да е пред очите, тъй като улисани в работа си, често забравяме за тази нужда на организма.

5. За по-добри резултати при спорт

Водата регулира телесната температура на организма. Консумацията й засилва издръжливостта, тонизира и подхранва мускулите.
 
6. Подобрява храносмилането

Редовната консумация на вода повишава работата на метаболитните процеси, което от своя страна подобрява функцията на храносмилателната система. Изключително полезна е при запек и други стомашни проблеми.

7. За по-здрави кости

Правилната хидратация на организма предпазва костите от чупливост, а мускулните влакна от скъсвания или разтягания. Консумацията на вода редуцира риска от навяхвания и други наранявания по време на физическа активност или ежедневни дейности.

8. Засилва имунната система

Приемът на големи количества вода засилва имунната защита на организма, предпазва от грип и простудни заболявания, проблеми с бъбреците или инфекции на пикочните пътища. Една чаша вода с лимон е отлично средство за намаляване риска от респираторни заболявания, чревни проблеми, ревматизъм, артрит и пр.

9. Облекчава умората

Водата помага на тялото да се изчисти от вредните токсини и отпадъчни продукти от обмяната на веществата. Дехидратацията може да навреди на работата на сърцето и да наруши снабдяването на клетките с кислород. Това може да забави и наруши тяхната функция, което ние усещаме с появата на умора.

Колкото по-добре е хидратиран организмът, толкова тялото е по-енергитизирано и функционира по-добре.

10. За добро настроение

Дори само една чаша вода може да е достатъчна, за да подобри и повдигне настроението. Единственото условие е да се постигне наслада от всяка глътка. Мислете само за пречистващата сила на водата, отпуснете се, представете си, че се намирате на спокойно и тихо място, освободете се от напрежението и натрупания стрес, релаксирайте.

11. Намалява риска от рак

Някои изследвания сочат, че консумацията на вода може да намали риска от рак на храносмилателната система и пикочния мехур. Водата разрежда концентрацията на агентите, причиняващи туморните образувания в урината и скъсява времето на контакта им с лигавицата на пикочния мехур и стомаха.
 
източник: dir.bg
 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !