Истинският вярващ винаги уважава...

Той е мюсюлманин, който възстановява християнски...

Меги Димчева с премиера на Чудесата в...

„Чудесата в нас“ ще се случат на 6 юни, 19:00 ч., в...

Азис свил 40 чужди парчета

отпечатай новината

03.04.2012 16:15 | Видян 7968 пъти | Гласували 1

Азис свил 40 чужди парчета

От първия си хит ОБИЧАМ ТЕ до днес Азис е изпял 40 чужди парчета. Цялата му кариера на най-голямата фолкзвезда на миналото десетилетие е белязана от грабежи на творчеството на други хора, показва безпристрастната статистика на Станция Нова.

Всеки път. Ето ме. Исках. Празнуваш ли сега. Мъжете също плачат. Дай ми го дай. На голо. Напипай го. Но казвам ти стига. Тежко ли ти е. Умри. Хвани ме де. Чуролийке...Всички в България са чували тези песни. Ако попитате някого чии са, той веднага ще отговори – на Азис.

Истината обаче е много по-различна. От неговия първи истински и най-голям хит Обичам те до ден днешен ромският славей може да се похвали като българският изпълнител, направил най-много кавъри или казано по друг начин – откраднал най-много чужди парчета. Както се сещате, за огромния процент от тях не са плащани никакви права.

Кавър или Гавър?

Всъщност, ако се замисли, всеки ще се сети, че е наясно с тази склонност на Азис. При едно от спасяванията на своята кариера в спад той направи очевиден кавър в стил гавър с Глория като изпя една от класическите й песни Ледена кралица. Поне на тази песен със сигурност правата са уредени по някакъв начин, предполагат мнозина.

Защото не след дълго двете най-големи звезди се изтъпаниха на сцената в един дует, който оглави всички класации. Песента в стила на ангажираните песни от фестивала на комунистическата младеж Ален мак в Благоевград имаше заглавие за чудо и приказ:

Не сме безгрешни, което е удар на Ливиу Гута

Оригиналната песен се нарича As Vrea Sa Mor Macar Pentru O Zi. Всеки може да си я изтегли от нета и да чуе за какво става въпрос. Интересно е обаче да се знае на чие име са били отчислени от Музикаутор и Профон хилядите левове, които трябва да са платени за хилядократните й излъчвания в изпълнение на Глория и Азис по българските радиостанции и по телевизионните канали.

Кралицата на фолка, избрала името на славата, открай време се представя за единствената певица, която изпълнява само авторски композиции.

Нещата обаче не стоят точно така, ако се вярва на списъка на Станция Нова. В него могат да бъдат забелязани общо 17 (седемнадесет) парчета на Глория, които не са нейни.

Забавен е примерът с Илюзия, защото това парче е по-скоро трета, отколкото втора ръка. Глория го е взела от Iluzia на Мина, ала песента е дело на трети изпълнител. Става въпрос за Кристина Клона с Dusmanii Toti Ar Vrea. Само напомняме, че това беше първият модерен клип на българския фолк, на Пайнер, на телевизия Планета и на самата Кралица Глория.

Само 2 парчета е взела Галена

от други изпълнители. По-значимото от тях е  Утешителна награда, което си е песента Poludela на Таня Савич. Другото пиратство на Галето е преведено за българския слушател с красноречивото заглавие Как не те е срам.

Повечето момичета от Пайнер обаче имат значителни заслуги към популяризирането на чужди песни за своя сметка. Ивана например е отбелязала 35 хита на други изпълнители. Всичко започва със Сто патрона  - първият й удар, което де юре и де факто си е Karam на Хакан Пекер.

Сред историите има и забавни. Всеки мисли, че нейната класика Шампанско и сълзи е Lupov на Индира Радич. В знак на приятелство и уредени отношения двете дори изнесоха съвместен концерт – надпяване в една от палатите на Пловдивския панаир преди години.

Истината е обаче, че оригиналът на това парче е на съвсем друг изпълнител – сиреч Ивана пее трета ръка. Истинският човек зад хита е един от най-крадените от българи чужди изпълнители – Сотис Воланис с неговата песен S’echo xeperasei.

Подобен  сюжет има в звездното си битие и новоизникналата телевизионна сериална звезда Камелия. Нейната класика

Луда по тебе не е на Лепа Брена

Сръбкинята пее Luda za tobom, откъдето безспорно е идеята за българската кавър-версия. Обаче оригиналът е гръцки.

Интересно е, че при 15-годишна кариера Ками има само 21 цапцарапнати хита.
Бони, без да е била някога твърде ярка звезда, я бие в земята с нейните 29 парчета. За десетилетие във фолка Анелия е навъртяла 17 крадени парчета.

И тя, като Азис и Ивана, тръгва с чужда песен. Даже и името й такова: Чужди устни е Uspomene на Ана Бекута. Големият й пробив Погледни ме в очите пък е парче на Деспина Ванди – Ola Odigoun Sa Sena.

Само мене нямаш, което вече утвърди Ани като звезда е емигрантската трагедия Moj Jivot E Svicarska на Дино Мерлин. Най-забавно обаче е, че и световната музикална индустрия, без да зане, е помогнала на Анелия и Пайнера да направят пари от албуми и участия.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !