Димитър Рачков търси най-артистичните...

Димитър Рачков е новият водещ на атрактивното музикално...

Кейт Мидълтън се връща към...

Принцесата на Уелс зарадва нацията този уикенд, като...

Изгарят тялото на Наум Шопов

отпечатай новината

19.04.2012 12:45 | Видян 3177 пъти

Изгарят тялото на Наум Шопов

Христо Шопов затвори очите на баща си Наум вчера, след като великият актьор почина на 81-годишна възраст в дома си. Смъртта му била абсолютно неочаквана за фамилията и децата му Христо и Лиза и съпругата му Невена все още са в шок, разказаха близки на семейството. Тъжната вест завари съпруга на Лиза Кольо Карамфилов в Пловдив.

Децата на Наум категорично са решили да изпълнят последната му воля да бъде кремиран, затова голямо погребение няма да има. Всички почитатели на актьора ще могат да се сбогуват с него в Народния театър в края на седмицата. Точната дата ще бъде уточнена допълнително след разговори с шефа на академичната трупа Павел Васев.Шопов си отиде само дни преди да гледа дебюта на дъщеря си Лиза като режисьор в театър в Кърджали с „Кукувицата" на Елин Рахнев. Наум не бил на премиерата в Кърджали, но стискал палци на щерка си.

Смъртта най-сетне взе актьора, който оцеля след три байпаса и опит за самоубийство. През 1996-та година той си отряза вените в гримьорната на Народния театър.
Спасява го реквизиторка, която разбила вратата на гримьорната му. Намери Наум, паднал на земята с прерязани вени. Спасяват го лекарите от ИСУЛ. На 80 години получава инфаркт по време на почивка в Сандански. Спешна операция и З байпаса на сърцето го откъсват от лапите на Оная с косата, която вчера си го взе.

Шопов има над 50 години кариера като театрален и кино актьор. Сред своите среди той е известен като „мъдрецът в българската култура". Роден е на 27 юли 1930 година в Стара Загора. Майка му, актрисата Мара Шопова, играе с него в постановки на Старозагорския театър, когато малкият е едва на няколко
месеца. И често се обръща с гръб към публиката, за да кърми бъдещата звезда.

По-късно, естествено в същия театър, идват и първите му роли като стажант актьор. Баща му, Христо Шопов, пък дълги години бил директор на читалищния театър в града. Интересното за него е, че той
няма завършено средно .образование 

Пристига в София на 18, за да учи в Консерваторията, но бързо разбира, че от него музикант няма да стане. Не го приемат във ВИТИЗ по политически причини.

В киното дебютира като агента Жорж в „Бедната улица" на Христо Писков. Все играе отрицателни персонажи. После го открива Въло Радев, който прави забележителни филми - „Крадецът на праскови" и „Цар и генерал". Незабравими са превъплъщенията му във филмите „Случаят Пенлеве", в комедии като „Вилна зона" и „Топло", в криминалета като „Инспекторът и нощта",  саги  като „По дирята на безследно изчезналите". „Обичам трудните роли. Лесните не са ми сладки. Не изстрадам ли, не премина ли през нещо, някак не остава", казва Наум.

Играеше до последно на сцената на Народния театър във „Вишнева градина" и преди това в „Крал Лир"на Явор Гърдев, призната за коронната му. Незабравима е ролята му в пиесата на Стефан Цанев „Тайната вечеря на дякона Левски", режисирана от Асен Шопов.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

свързани новини

Почина Наум Шопов

Няма коментари към тази новина !