Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Самоубийството било на мода

отпечатай новината

24.06.2008 16:21 | Видян 127193 пъти | Гласували 5

Самоубийството било на мода

Тази година за първи път в България направиха класация на училищата, което безспорно е добра новина. На базата на резултатите от матурите се оказа, че Американският колеж – едно скъпо частно училище, е шампионът на страната. Повечето прехвалени софийски гимназии отсъстваха от листата. Дотук добре...


Според публикация на Труд обаче зад красивата фасада се крие нещо неочаквано. Писал до редакцията ученик и анкетирани от репортер на вестника негови събратя по съдба, твърдят, че в най-елитното училище на България самоубийствата са “супермода”. Или поне опитите за тях.


Новината не просто не е добра, тя е влудяваща. Като се сещам за една чута неотдавна фраза, че “щастието е някой да те разбира”, още веднъж си казвам, че наистина загърбваме човешкото в себе си. Борим се за челни места в класации, за изкарване на много пари, с които да можем да си платим всичко – включително образование, а каква е наградата в крайна сметка? Модата на самоубийствата.


Това ли е вторият епизод на една драма, която започна преди няколко години и завърши точно преди абитуриентските балове тази пролет – ученици да се избиват помежду си по всякакви безумни причини. Може би след хилядите обвинения срещу децата за агресията към другите, те я насочват към себе си.


Ето това е проблем, който е хиляди пъти по-важен от факта, че в България се купуват избори или пък, че най-вероятно ще получим купища критики от Европейския съюз в рамките на поредния му доклад.

автор: Борис Ангелов

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !