Деми Роуз позира без горнище

Деми Роуз, на 29, отново накара пулса да ускори докато...

Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

Почина Свобода Бъчварова

отпечатай новината

27.06.2012 14:00 | Видян 2075 пъти

Почина Свобода Бъчварова

На 87 години почина голямата българска писателка и сценарист Свобода Бъчварова, съобщиха от семейството. Издъхнала е след мъчителна седмица с кръвоизлив в бразилска болница.

Свобода Бъчварова е автор на сценариите на забележителни филми като „Опасен чар“, „Бързо, акуратно, окончателно“, „Не знам, не чух, не видях“, „Между релсите“ и др.

Тя беше един от петимата сценаристи на сериала „На всеки километър“. По мотиви от романа й „Литургия за Илинден“ е създаден филмът „Мера според мера“, а по петтомния й роман „Земя за прицел“ – филмът „Жребият“.

Свобода Бъчварова е родена в Благоевград. Един от идеалите им е свободата и така кръщават дъщеря си. Заради репресиите срещу левите през 1925 г. семейството бяга в Европа – Виена, Франция, за да се спре в Белгия.

Там бащата Тодор Ангелов-Божаната, който в България задочно получава смъртна присъда, става национален герой като организатор на антифашистката съпротива, а преди това участва като интербригадир в Гражданската война в Испания.

Като малка Свобода заболява от костна туберколоза, от която й остава недъг за цял живот.

През 1930 г. в България е обявена амнистия за жените емигрантки и майката се завръща с дъщеря си, а бащата остава в Белгия, където участва в съпротивата срещу нацистката окупация и е убит през 1943 г.

Свобода тръгва по пътя на баща си. Става активистка на РМС, арестуват я, изтезават я в полицията, интернират я…

След 9 септември 1944 г. е изпратена да учи в Ленинград. Там обаче става очевидец на сталинския терор, запознава се със страшната съдба на съветската интелигенция и нейните мъченици – Цветаева, Гумильов, Мейерхолд, научава за лагерите – ГУЛаг.

В София през 1951 г. започва работа в апарата на ЦК на БКП, после – във в. „Работническо дело“. Но се изявява като прекалено свободомислеща, като волнодумец.

Популяризира нови идеи, надява се на всеки полъх на „размразяване“, след който обаче идва още по-тежък идеологически терор. Пращат я „на завет“ в кинематографията, но тя и там влиза в конфликт с разни величия на деня.

Като автор и редактор в Киноцентъра до 1987 г., когато е уволнена, Свобода Бъчварова е в основата на проектите на някои нашумели филми: „На всеки километър“ (съавтор на сценария), „Между релсите“ и „Опасен чар“ (сценарист), „Мера според мера“ (автор на романа „Литургия за Илинден“, който е в основата на сценария), а като редактор – на големите български филми „Авантаж“, „Мъжки времена“, „Козият рог“ и др.

Нейни са петтомният роман „Земя за прицел“, книгите „Великденска ваканция“, „Приключенията на Фильо и Макензен“, „Телеграма с много неизвестни“ и др.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !