Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Учените спират рекордите в спорта

отпечатай новината

18.07.2012 18:15 | Видян 1959 пъти

Учените спират рекордите в спорта

Докато феновете се чудят възможно ли е да бъде повторен подвигът на плувната фурия Майкъл Фелпс за 8 титли от едно издание на Олимпийски игри, учените заявиха категорично, че наближава краят на световните рекорди. Лимитът на човешките възможности за поставянето на върхови стандарти щял да бъде изчерпан към 2027 г.

Олимпийският принцип "По-бързо, по-високо, по-силно" нямало как да работи повече без свръхмодерен и неуловим допинг, футуристични технологии и екипировки за въображението на Джордж Лукас и Стивън Спилбърг, гръмна АФП. Според задълбочено изследване на Джефри Бертелот от института INSEP в Париж, олимпийските спортисти са постигнали 99% от физическите възможности на човешкото тяло.

Той твърди, че до 2027 г. рекордите в половината от 147-те изследвани дисциплини ще са достигнали предела си. След това няма да бъдат подобрени с повече от 0,05%.Анализът на резултатите от Олимпийските игри в Атина през 1896 г. до 2007 г. са довели до тревожната констатация, че постиженията в леката атлетика са спрели да се развиват в 64 на сто от дисциплините след 1993 г.

"Във всички спортове се наблюдава стабилизация. Въпреки че в много дисциплини рекордите продължават да се подобряват, маржовете на подобрение стават все по-малки", заяви Стив Хааке - директор на Центъра за изследване на спорта към Университета на Шефилд Халам в Обединеното кралство.

Учените са изчислили, че рекордът на Майк Пауъл в скока на дължина от първенството на планетата в Токио 1991 г. (8,95 м) няма да бъде подобрен чак до 2040 г. Избухването на американеца стана 23 години след митичния полет от 8,90 м на сънародника му Боб Бийман на Олимпийските игри в Мексико 1968-а.

Относно Кралската дисциплина на 100 м бягане, Реза Наубари от университета Блумсбърг, в щата Пенсилвания твърди, че максималният достижим стандарт е 9,4 секунди.

"Данните показват, че увеличенията в човешката скорост се забавят и скоро напълно ще спрат", заяви Наубери.
Той допълва, че това предсказание е базирано само на математически изчисления.

"Никой не може да предскаже големината на атлетичния талант", добави Наубери, давайки пример с мълнията от Ямайка Юсеин Болт.

Холандският професор по математика и статистика Джон Ейнмаал пък е изчислил, че максимумът на настоящите способности на човешкия организъм са достатъчни за 9,29-секунден спринт на 100 м. Живата легенда на немската атлетика Хайке Дрекслер пък е още по-голям песимист и смята, че дори най-бързият мъж на планетата не ще успее дори да тренира с леопарди.

"Според мен е утопична мисълта да се бяга на 100 м за по-малко от 9 секунди. Липсата на конкуренция и спаринг-партньори на тренировка спира дори Болт", заяви пред "Билд" Дрекслер.

Тя е 11-кратна шампионка от Олимпийски игри, световни и европейски първенства (скок на дължина и 200 м).  При жените рекордът на 100 м от 10,49 секунди пък стои от почти цяла вечност, заслуга е на покойната американка Флорънс Грифит Джойнър, която го регистрира през 1988 г.

Теорията на учените за изчерпването на лимита от рекорди се подкрепя от постижения на две велики български атлетки. На 30-и август Стефка Костадинова може да празнува четвърт век от, откакто скочи 209 см на световното първенство в Рим през 1987 г.

Срещу планетарния рекорд при жените в дисциплината 100 м с препятствия от 1988 г. стои името на олимпийската шампионка Йорданка Донкова - 12,21 сек.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !