Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

За осма година “Нощ на музеите и галериите - Пловдив”

отпечатай новината

02.08.2012 10:00 | Видян 1354 пъти

За осма година “Нощ на музеите и галериите - Пловдив”

“Нощ на музеите” е замислена и се организира за първи път в Берлин през 1997 г. Днес в Европа почти всички големи градове  имат своя музейна Нощ - успешно съчетание на култура, икономика, градска инфраструктура и комуникация.

В България “Нощта на музеите” се провежда в голям мащаб за първи път на 30 септември 2005 г. в Пловдив по идея на Веселина Сариева и галерия “Сариев”. От тогава до днес “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” е ежегодно събитие, емблематично за България, с широка културна програма, голяма посещаемост, което успява да привлече млада аудитория, да има положителен заряд и непрекъснато да развива формата си. За осем години Нощта в Пловдив е посетена от 160 000 човека, 40% от тях гости на града.

В Програмата на “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” участват всички активни държавни и частни музеи и галерии в града със собствени събития, над 60% специално подготвени за Нощта Локациите по време на събитието са над 60 всяка година. Програмата предлага широк избор и свободен достъп на многохилядната публика до музейни и частни колекции, изложби, формални и неформални събития, концерти и др. Има специална детска програма – “Малката нощ”.

През юни 2012 две частни пловдивски галерии и част от основателите на събитието “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” се отказаха от участие, предложиха преустановяване на събитието и предприеха медийна кампания срещу  базовите му организатори – фондация “Отворени изкуства”. След проведени срещи в Община Пловдив, публичен отчет на фондация “Отворени изкуства”, медийни изяви, заявена подкрепа от основните спонсори и партньори, обществена анкета: “Има ли нужда Пловдив от Нощта на музеите и галерии?”, в която гласуваха 617 души – от тях 575 се обявиха за подкрепа на събитието (94 %) и 42 души – против (6%), се стигна до решението, което взеха останалите организатори – Община Пловдив, всички музеи и  80% от частните галерии, че събитието е важно за града и ще се организира за поредна осма година.

Тази година „Нощ на музеите и галериите“ в Пловдив ще се проведе в един ден – 21 септември 2012 – в рамките на 10 часа, в над 50 места в града. Програмата е отново разделена на три части: “Музеи и галерии”  – 23 участника ; “Култура и клуб” с участието на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове – 18 участника  и “Град и публични пространства” – над 10  проекта. И трите програми ще са отворени в петъчния  ден, от 19:00 ч. до 01:00 ч., през нощта.

В основната  медия - блога на “Нощ на музеите и галериите – Пловдив”, в който за трета поредна година  ежедневно, изчерпателно и интересно ще се публикуват статии за програмата, участниците, интервюта с артистите, приятелите на фестивала, снимки, както и важна информация за гостите на града. 

Осмата “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” има нова визия и лого, разработени от студио Пункт.

Базов организатор на събитието е фондация “Отворени изкуства”, съорганизатор Община Пловдив.

Партньори на събитието са: фондация “Америка за България”, VIVACOM Фонд и EVN Bulgaria, Национален Фонд Култура.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !