Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Защо не изпълниха последната воля на Ванга?

отпечатай новината

10.08.2012 18:00 | Видян 4921 пъти

Защо не изпълниха последната воля на Ванга?

Чужденци се стичат загроба на Ванга край Петрич, съобщиха от фондация Ванга. Шестнадесет години от смърта на пророчицата Ванга ще бъде отбелязана утре в местността Рупите.

По този повод, в нашата сага за пророчицата, днес Ви разказваме за гадните битки около гроба на Ванга, битки, които, уви, не престават и до ден днешен. Известни българи, от желание да направят пари или още слава, не се посвениха пред паметта на жената, която уж беше тяхна духовна майчица. И направиха дори невъзможното да се орезилят.

Главно действащо лице във фондация Ванга е Васил Божанин. Той е шеф на СДС и на неговия предизборен щаб в Петрич. Какво означава това? Че парите на Ванга се въртят в политиката ли? Това се питат хиляди поклонници на петричката врачка. Божанин е шеф на СБА в града, макар да не е ясно какво точно българските автомобилисти имат с Ванга и нейната памет. Бившият кмет на Мелник Емануил Деведжиев, в момента пиар на “комплекс “Ванга” към национална спортна база “Цар Самуил” в Петрич”, е другият деец във фондацията. Той е в нейния управителен съвет от самото начало. И двамата са видни местни фирмаджии.

Тази организация има голям грях към пророчицата. За да се събират повече дарения в храма, експлоатиран от организацията, тя отказва да погребе Ванга според последната й воля. Тя иска да намери своето последно пристанище в собствения си двор, в градинката, която лично е прекопавала. Сред стотиците цветя, които десетилетия наред е садила, поливала и на които се е радвала. Но се решава друго и трупът е положен край храма.
Преди да ви разкажем за перипетиите около фондацията, нека да се спрем на последните проверки в нея. Те разкриха далавери за много пари за срам на организацията, носеща името на Ванга.

7 акта издаде Националната агенция за приходите на фондация Ванга при нейния бивш председател Иван Драмов, бивш шеф на Бобовдолския затвор, след проверка, извършена от данъчни инспектори. Проверката е започнала на Гергьовден 2010 в манастирския комплекс на пророчицата Ванга в местността Рупите. На голямия християнски празник комплексът, стопанисван от фондацията, се посещава от много поклонници на пророчицата и данъчните са имали възможност да проверят дали декларираният оборот отговаря на действителния. Първата проверка е продължила няколко дни. Доказва се, че не се издават касови бележки при продажбата на сувенири в комплекса Ванга, което означава, че средствата, постъпващи от тях, не се осчетоводяват и не се декларират, установили проверяващите. Не се издават касови бележки и на посетителите на заведението в комплекса. Не са плащани осигуровки на работниците в комплекса, за които не е установено какво работят и каква заплата получават. Оборотът многократно превишава декларирания, е изводът на проверяващите. Не са установени нарушения при декларираното от продажбата на свещи и регилигиозни атрибути в черквата, тъй като по закон черквата е освободена от данъци.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !