30 полицайки имали любовни афери с...

В Швеция избухна голям скандал около десетки служителки...

Смях: Мечешка тройка

Смях: Мечешка тройка Опасно за живота, но такива...

Баща на Трифон Зарезан направил избата на Евксиноград

отпечатай новината

11.08.2012 17:00 | Видян 4657 пъти | Гласували 1

Баща на Трифон Зарезан направил избата на Евксиноград

Избата на Евксиноград е една от първите модерни в България. Тя е основана на базата на манастирската винарна, тъй като самата резиденция наследява светата обител с името Свети Димитър. Това става през 1891 г. Големият късмет на княза и неговото проклятие обаче става привличането на образования в Австрия спец Янко Забунов за шеф на придворния винпром.


Сиракът, израсъл в църквата и стигнал до висше земеделско образование във Виена е странна птица. От една страна той създава съвършени лозя, каквито не само в края на 19-и век, но и до днес са ненадминати у нас. От друга страна обаче очилатият „Управител на държавните лозя при Евксиноградския дворец”, каквато титла му дава Фердинад, е опак човек и остър характер. Хич не му пука да влиза в спорове със самия монарх. Именно по тази причина остава само две години на поста си – от 1895 г. до 1897 г.


За това време обаче той успява да култивира лозя, които дават 12 вида бели вина и 7 бленди коняк. Именно второто е истинско постижение, защото това е любимата напитка на кралете през 19-и век, а в България няма традиции в производството му. От Забунов нататък коняк Евсиняк става прочут и то не само у нас. Даже името му, извъртяно по френски маниер, е достатъчно, за да напълни със слюнка устите на ценителите. Като австрийски възпитаник и тънък познавач на небходимото за производство на хубаво вино – почви, слънцегреене, географско положение, Забунов се спира най-вече на средноевропейски сортове като ризлинг, който е любим на Хабсбургите, както и траминер. Заради Фердинанд насажда и леко и изискано френско „Шардоне”.


Забунов е уволнен, защото дразни монарха. Натирен, той създава Български земеделски съюз, по-късно Български земеделски народен съюз. Два пъти е избиран за депутат. Възпитава бъдещия лидер на червенеещите земеделци Александър Стамболийски. Именно той идва на власт след Фердинанд и отмъщава за Забунов, който поради злопаметност на царя е лишен от пенсия, въпреки вярната си служба за държавата в продължение на десетилетия. Това обаче ни най-малко не се отразява на избата. Постът директор е предаден на ученика на Забунов - Христо Георгиев. Това е възлова фигура за винопроизводството у нас. Той е авторът на първия учебник по винарство у нас, наречен „Пълно ръководство по винарството“. Забележителна дейност като управител на избата, чиято най-голяма бъчва побира 3145 л вино, развива белогвардеецът Леонид Лукианов, като по негово време лозовите масиви достигат 370 декара. В днешно време се отглеждат основно 4 сорта грозде - врачански и червен мискет, френския шардоне и немските траминер и ризлинг.

 

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Прикачени файлове

1b.gif - 118 Kb

Няма коментари към тази новина !