Отиде си режисьорката Мариана...

Тази нощ си отиде режисьорката Мариана...

Честваме 102 г Радой Ралин

“Кой постъпва честно, не живее лесно. Кой излезе прав,...

Бранят Ботев с протест

отпечатай новината

14.08.2012 17:45 | Видян 1032 пъти

Бранят Ботев с протест

Интернет пространството буквално се взриви заради намерението на Комисията по дискриминация да цензурира стиховете на големия поет Христо Ботев и дори да ги извади от учебниците по литература. Във Фейсбук тръгна национален протест срещу посегателството върху гения на българската литература. Експертите от Комисията решиха, че определени части от стиховете на поета може да създадат етнически проблеми и противоборства. Членовете на Комисията най-много се уплашиха от стиха “турчин как бесней над бащино ми огнище” и решиха, че децата не бива да го четат, за да не се настройват срещу турския етнос.

Заради намерението за цензура на Ботевите стихове, протестиращите предупредиха, че ако махнат Христо Ботев от учебниците, ще направят така, че “нито едно дете на 15 септември да не влезе в училище”. Гневните защитници на поета многозначително добавиха: “Как ще го направим ли? Пробвайте и ще видите!”.

Комисията по дискриминация обаче не е взела на мушка само Ботев. Тя е открила нередности и примери за „дискриминация“ и в творчеството на Иван Вазов и на Алеко Константинов. При цитат от „Една българка“ експертите смятат, че турците са представени като убийци и без коментар, откъсът води към “създаване на крайни стереотипи”.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !