Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Сестрата на Борис III била в Бялото братство

отпечатай новината

15.08.2012 18:00 | Видян 5840 пъти

Сестрата на Борис III била в Бялото братство

Фердинанд е царят, който донася в България модерни течения като изкушението от всякакви окултни вярвания. Той обаче недолюбва Учителя. За него Петър Дънов е вероятен конкурент поради своята популярност. По тази причина през революционната 1917 г. предводителят на бялото братство е изпратен от диктатора Радославов, но вероятно по царска поръчка, в изгнание. Вярно, прекарва го във Варна и то в хотел, което явно означава, че държавната власт се бои от тайната. И има защо - по онова време последователите на Учителя вече наброяват над 40 000 само у нас. А легендата за Распутин и Царя, който е убит след като се отделя от разпопения свещеник, държи нашия владетел нащрек. Ала съдбата не прощава на Кобурга. След падането на Фердинанд на следващата година, децата му не само не гонят, но и издигат едва ли не в култ Бялото братство.

Малцина знаят, но Петър Дънов е първият астрлолог и нумеролог, който прокарва пътя на тези окултни дисциплини у нас. Наследници на народна традиция, в която властват караконджули, самодиви и други странни същества, българите са изкушени от нещата отвъд всекидневното. Дънов е познавач и на хиромантията.

При това всичко поставя на научна основа. Това го прави изключително популярен сред не дотам извисената част от населението, за която сказките му за християнските ценности са по-малко интересни от гаданията на бъдещето.

Още в периода веднага след връщанто си от Америка през 1901 – 1912 г. Петър Дънов провежда квазинаучни изследвания върху избрани представители от българския народ. По-късно част от резултатите са изложени в неговите неделни проповеди, а с откриване на езотеричната школа на Всемирното бяло братство през 1922 г. се демонстрира цялостният му подход към така наречените окултни науки за себепознание: астрология, хиромантия, физиогномия, френология, кабала.

Интересът, особено сред женската част от елита, е огромен. Особено, когато още с първите уроци по нумерология например учениците разбират, че Учителя, роден на 11 юли носи като лично число кармата на Деветката – номера на гуруто. А пътят в живота на Дънов е 1 – номера на лидера.

Ала има и мъже, които се изкушават да навлязат в тайните на въпросните окултни дисциплини. Един от тях е Любомир Лулчев. Той е потомък на стар и богат копривщенски род, в чиято къща се е крил Левски. Фамилията е небезивестна – Каблешковата. Завършва военно училище в София, академията – в Англия. Той е един от първите ни бойни летци при Одрин.

 

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !