Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Комисията по дискриминацията не успя да измести Ботев

отпечатай новината

17.08.2012 15:15 | Видян 847 пъти | Гласували 1

Комисията по дискриминацията не успя да измести Ботев

Докладът срещу Ботев и други наши класици в литературата отива в кошчето.

Шефът на Комисията по дискриминация Ана Страшимирова ще свали скандалния доклад от сайта на организацията, който обяви творчеството на Христо Ботев и други български писатели за етнически нетолерантно. Тя заяви намерението си на специална пресконференция, свикана заради националния бунт срещу идеите да се коригират най-великите ни творци, а част от творбите им да бъдат ограничени в учебниците по литература.

Самата Страшимирова обясни, че изследването, наречено „Стереотипи и предразсъдъци в учебници, учебни помагала и образователни програми и планове в подготвителното и основното образование”, е качено по некоректен начин на сайта. Дори никой от комисията не си спомнял кой е наредил изследването да бъде качено в интернет.

Шефката на комисията обаче не се ангжажира, че това е хакерска атака. „Не бих казала, че това е хакерска атака, не бих искала да гадая. Смятам, че в момента някои хора просто имат проблеми с паметта и не могат да си спомнят кой точно е наредил качването”, заяви тя. И отказа да поеме отговорността за безумното изследване, като се оправда, че то е качено на сайта 8 дни преди тя да бъде назначена за шеф.

Страшимирова прехвърли вината върху ръководството на проекта и експертите, провели изследването, като уточни, че шеф на проекта е бил Кемал Еюп като тогавашен председател на комисията. В същото време стана ясно, че експертите са взели по проекта 17 000 хонорар, а самият Еюп- 4884 лева. Проектът е по линия на ЕС, а КЗД участва с 20% самофинансиране. Новата шефка обаче обяви, че липсват договорите за хонорарите на експертите, както и окончателното решение след изготвянето на докладите.

Страшимирова увери, че ще има разследване по случая и ако се налага – и наказани. Тя дори заяви, че може да бъде сезирана и прокуратурата.

Скандалът тръгна от твърдението на КЗК, че поезията на Христо Ботев създавала възможност за противоречия и противоборства на етнически принцип и затова геният от световна величина няма място в учебниците на българските ученици. Като четат „турчин как бесней над бащино ми огнище”, децата може лошо да се настроят срещу турския етнос, предположиха експертите на Комисията за защита от дискриминация, с което взривиха общественото мнение.

Предложението да се цензурира Ботев вбеси и издателите на учебници, след което интернет пространството се взриви от гневни изблици на писатели, политици и журналисти. Организаторите на националния протест даже заплашиха на 15 септември т.г. нито едно дете да не отиде на откриването на учебната година, ако вече не се изучава гениалният поет. Образователният министър Сергей Игнатов пък светкавично увери, че нито дума от творчеството на гениалния ни поет няма да бъде пипната от учебниците по литература. От името на правителството той обяви, че всеки, който посегне да подменя историята ни, ще се счита за национален предател.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !