Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Голямо ларго – голям срам

отпечатай новината

27.08.2012 09:17 | Видян 1860 пъти | Гласували 4

Голямо ларго – голям срам

На нищо не прилича обновеното ларго в центъра на София. Голям срам берат софиянци при вида на открития вчера обект, при това като имат предвид, че лично световноизвестният скулптор Вежди Рашидов, в качеството си на министър на културата беше върховен куратор на получилата се ултра грозотия.

Криво, кичозно разноцветно и релефно несъчетаемо, пошло, некачествено, НЕнарочно асиметрично, с разредени и ненужни лампички по земята, лошо изпълнено, неравно – положението е отвратително. Безпомощността на проектантите и изпълнителите е изумителна!

И най-лошото – отиде композицията на единственото пространство в София, мислено с акъл. Тя започва от булеварда към ларгото, преминава през ансамбъла сгради ЦУМ, Министерският съвет, президенството и Шератон, в чийто център е сградата на Партийния дом, заобиколена от двата булеварда Дондуков и Цар Осводобител. Центърът на тази внушителна композиция, която съчетава класицизъм, византизъм, италиански и руски влияния е нарушен и от нея нищо не е останало.
Помня, че когато преди 13 години у нас беше пристигнал най-големия жив архитект на планетата Жан Нувел и правихме интервю, беше ме попитал: “Защо махнахте звездата на Партийния дом – това е целият дизайн в центъра на София”.

Сега великанът на стила би се хванал за главата или би направил ритуално самоубийство при вида на удивителната духовна нищета, довела до факта цялото мислено и смислено пространство да бъде лишено от смисъл и логика.

Археологическите разкопки, заради които уж се направи цялата галимация, също са грозно изложени, неосветени, с необлицовани стени на пространствата над тях, неизчистени, с натрупана пръст и боклуци около многовековните останки.

Освен, че предизвикват преди всичко срам, дългогодишните работи по ларгото струват и милиони левове. Те идват от джоба на софиянците. Общината от наше име финансира вижданията на Министерството на културата, които нямат нищо общо със стил, елегантност или елементарно разбиране за красота и подреденост. Как ще бъдем компенсирани???
Мене, ако питате, като си иде Барозу най-добре, също като магистрала Тракия, и ларгото да го разбием, та да го направим както трябва. Една София имаме и един център.
 

автор: Борис Ангелов

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !