Възход на Бг киното! Уроците на Блага...

Филмът на Стефан Командарев Уроците на Блага тръгва по...

Захари Бахаров изпусна Икар-а, взе го...

Пенко Господинов измъкна под носа на Захари Бахаров...

На 8 септември стартира 20-то издание на Пирин Фолк-Сандански

отпечатай новината

03.09.2012 15:30 | Видян 1248 пъти

 На 8 септември стартира 20-то издание на Пирин Фолк-Сандански

Юбилейна плоча по случай 20 годишнината на Международния фестивал „Пирин фолк” - Сандански  бе сложена на централния вход на Летния театър - мястото, където 20 години се провежда фестивалът за нова авторска песен на етно основа и за изпълнителско изкуство. Заедно с юбилейната плоча в една от стените на театъра ще бъде вградено и послание от организационния комитет на Пирин фолк и от кмета Андон Тотев към бъдните поколения- участници, творци и публика на Пирин фолк. Капсулата с посланието ще бъде отворена на 40 –тия юбилей на „Пирин фолк”.

 Певицата Тони Димитрова ще изпълни в гала вечерта на Пирин фолк на 9 септември специално написаната песен „Отивате си старите момчета” посветена на почетният гражданин на Сандански и патрон на Пирин фолк, покойният Никола Дамянов, както и на дългогодишният член на журито и човекът , който в сянка спомогна за дългите години на възход на „Пирин фолк” и почетен гражданин на града покойният Иван Славков.

Песента написана по текст на Иван Тенев и музика на Валентин Пензов ще прозвучи още в памет на актьора Велко Кънев който преди 90-те години е бил водещ на фестивала и в памет Пламен Ставрев, чийто текстове обогатиха новата авторска песен на Пирин. По време на изпълнението на Тони Димитрова, публиката ще види неизлъчвани моменти от срещите на „незабравимите момчета” с публиката и с организаторите на Пирин фолк през годините.         


25 нови авторски песни ще звучат в конкурсната програма на 8 септември. По думите на директора на фестивала Валентин Пензов песните са били безкомпромистни и са толкова разнообразни и различни от миналата година.

Потенциалните хитове на „Пирин фолк” вече звучат по телевизиите и радиостанции партньори на фестивала, за да може публиката да се запознае предварително с новата продукция. Голям част от песните са записани в радио Благоевград, като тази година по думите на Маргарит Русев, който следи за качеството на продукция българските автори ще бъдат голяма конкуренция на все по-настъпващата чужда продукция от Балканските страни.  

В конкурса за изпълнители и формации журито е одобрила 16 участници. В двата конкурса ще участват изпълнители на няколко музикалните компании сред които „Пайнер” и  „Тянков тв”.

 Гала вечерта на  Пирин Фолк ще събере в един уникален рецитал с най-добрите си песни от първите издания на фестивала най-емблематичните имена сред които Иван Гоцев, Христина Маркова, Стоян Джельов, Влади Вълчев и Сашка Васева. Песните им ще прозвучат с нови аранжименти, а на финала се очаква да изпеят познатия рефрен на фестивала „Добре дошли в Сандански приятели”, химна на Пирин фолк, който и тази година ще се изпълни от ансамбъл „Пирин” и една от новите солистки на формацията. С песни в гала вечерта ще се изяват още виртуозният акардеонист на ансамбъл „Танец”-Скопие, Милан Завков, певицата Аделина Крету от Румъния, популярният певец Александър Илич от Сърбия, „Фуетте балет” от Гърция. Колорит на гала вечерта ще даде с изпълненията си Надя Казакова - победител от миналогодишното издание на фестивала и още: ансамбъл „Капърци” и Янко Неделчев. Шест личности с най-високо одобрение от гражданите в Сандански ще партнират на водещата в гала вечерта.

Книга и двоен диск за 20 години Пирин Фолк ще бъдат издадени още в началото на месец септември. Книгата е написана от журналиста Иван Георгиев и ще включва 20 интервюта с личности, които са създали, допринесли и обогатили цели две поколения с песните на Пирин фолк. Луксозната книга ще съдържа албум със снимки, които ще ни върнат към първите години на Пирин фолк от 1992-1993 година и първите изпълнители и автори дали началото на фестивала.

В книгата са включени имената на всички награждавани песни и изпълнители през годините. По случай юбилея на фестивала ще бъде издаден и двоен компакт диск с 40 от най-големите хитове от „Пирин фолк”.

Наградите на Пирин Фолк остават най-желаното нещо, както за авторите така и за изпълнителите. Тази година по повод юбилея ще бъдат раздадени на официална церемония след гала вечерта специални награди: „Най-добър текст”, „Най-добър аранжимент”, „Най-добра вокална интерпретация”, които имат за цел да поощрят авторите, които правят новите песни. Ще бъдат наградени и четири допълнителни награди на авторите на песните от Балканите, които дават принос за развитието на тази музика. Радио Благоевград ще предостави награда за „Млад изпълнител или група” по повод тяхната кампания „Инвестирай в младостта”, както и една допълнителна награда за песен от слушателите на радиото. Две награди за заслуги ще бъдат връчени на: първият продуцент на „Пирин фолк” г-н Валери Яков, директор на БНТ Благоевград, както и на Кирил Иванов - един от първите основни автори на фестивала, станал известен с над 20 песни сред които златния хит от „Пирин фолк” - „Прошка”. По думите на зам.кмета на общината Мария Чинкова новост в в Пирин фолк тази година ще бъде Конкурс за автентичен фолклор, който ще се проведе на централния градски площад и който ще покаже дали наистина има достатъчно аудитория и желаещи да пеят изцяло традиционни български фолклорни песни.

Тричленно жури ще оценява участниците и ако победителят си заслужава ще бъде включен в гала вечерта на Пирин фолк, уточниха организаторите.

Декорът на Пирин Фолк  ще представлява една антична крепост – на сцената публиката и зрителите ще видят копие на Епископската базилика, разкрита при разкопките в центъра на Сандански. Преди хиляди години оттам се е управлявал целия град, а уникални мозайки и рисунки са открити в основите на разкопките.  БНТ е отново основен медиен партньор и съорганизатор на фестивала. Генералният директор на БНТ г-жа Вяра Анкова ще бъде домакин на среща на директорите на балканските телевизии, която ще се проведе на територията на Сандански по време на фестивала. Водещ на фестивала ще бъде Станислава Ганчева, а режисурата е поверена на екипа на инж.Румен Ковачев. Четири танцови формации ще се изязават на сцената на фестивала, като основен ансамбъл ще бъде „Чинари” с ръководител и хореограф Асен Павлов. Песцентъра на фестивала за поредна година ще бъде в Интерхотел Сандански- един от основните партньори на Пирин фолк.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !